Motivul pentru care se îmbolnăvesc acum de Covid-19 cei care au evitat boala timp de doi ani
Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, de ce se îmbolnăvesc de Covid-19 persoanele care s-au vaccinat și au reușit să evite boala până acum.
Medicul a explicat că subvariantele actuale de coronavirus sunt mult mai transmisibile ca cele de la începutul pandemiei. Tocmai de aceea, este greu ca cei care până acum au reușit să fenteze infectarea să continue să o facă. Acesta sfătuiește populația să țină cont de măsurile de igienă și distanțare, dar și să apeleze la vaccinarea cu trei doze, pentru că, în caz de infectare, ar avea șanse mai mari să treacă prin forme mai ușoare de boală.
”Dragi prieteni, prin ceea ce scriu acum, aici, nu urmăresc să sperii pe nimeni, ci doresc doar să explic și să previn. Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală.
De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. Astfel dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane in jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior.
Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul”, a explicat medicul pe Facebook.
Simptomele Covid s-au schimbat! Care este în prezent cel mai comun semn de boală care la care trebuie să fii atent
Iată care sunt primele 20 de simptome de COVID, în ordine descrescătoare, conform datelor din studiul Zoe App sunt:
- Durere în gât – 58%
- Dureri de cap – 49%
- Nas înfundat – 40%
- Tuse fără flegmă – 40%
- Secreții nas – 40%
- Tuse cu flegmă – 37%
- Voce răgușită – 35%
- Strănut – 32%
- Oboseala – 27%
- Dureri musculare – 25%
- Amețeli – 18%
- Glandele gâtului umflate – 15%
- Durere oculară – 14%
- Miros modificat – 13%
- Durere în piept – 13%
- Febra – 13%
- Frisoane sau fiori – 12%
- Dificultăți de respirație – 11%
- Dureri de urechi – 11%
- Pierderea mirosului – 10%
VEZI ȘI: EXPLOZIE DE NOI CAZURI DE COVID ÎN ROMÂNIA! CEL MAI MARE NUMĂR ÎNREGISTRAT DIN LUNA MARTIE
Descoperirile arată că simptomele pe care le au oamenii cu COVD s-au schimbat pe măsură ce pandemia a evoluat. Ar putea depinde de modul în care virusul s-a schimbat în timp. De la tulpina originală Wuhan au apărut mai multe variante de COVID, cea mai recentă fiind Omicron. Cercetătorii React-1, de la Imperial College London, spun că pierderea simțului mirosului și a gustului pare a fi mai puțin frecventă la această variantă. În schimb, oamenii raportează mai multe simptome asemănătoare răcelii și gripei. Două subvariante noi ale Omicron cu răspândire rapidă, numite BA.4 și BA.5 au dominat, provocând mai multe infecții noi.