Motivul pentru care Ro-Alert nu poate transmite mesaj, atunci când există risc de avalanșă: „E similară unui cutremur”

Publicat: 10/02/2023 | 13:42
Turiștii trebuie să ocolească zonele în care există risc de avalanșă! Sursă foto: Pixabay

Riscul producerii unor avalanșe a crescut, după ce în multe zone montane a nins ca-n povești, zile întregi la rând. Deși salvamontiștii ar dori ca turiștii și localnicii să primească mesaje prin intermediul Ro-Alert, atunci când e risc de avalanșă, acest lucru nu ar putea să se întâmple. Iată mai jos, în articol, ce a declarat Raed Arafat despre sistem.

Turiștii care merg la schi în anumite zone montane ar putea să se expună în fața unui risc major, și anume avalanșa. Este important ca fiecare persoană să își ia măsuri de precauție, în momentul în care ia parte la activități montane. În acest sens, salvamontiștii oferă, în permanență, sfaturi și recomandări persoanelor care doresc să urmeze trasee montane. Recent, a avut loc o avalanșă pe Transfăgărășan, la Cabana Capra, unde 72 de persoane au petrecut la o zi de naștere. Însă, petrecerea le-a fost „stricată” imediat de acest incident. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă avalanșa a provocat pagube materiale, mașinile turiștilor fiind îngropate, la propriu, de zăpadă. Pe de altă parte, au fost deschise dosare penale și, în plus, oamenii s-au expus în fața unui pericol major (avalanșa) și au încălcat interdicția de a circula pe Transfăgărășan, în perioada aceasta.

Vezi și UN BĂRBAT DIN ALBA A ÎNCHIRIAT O CABANĂ UNOR BUCUREȘTENI. IREAL CE S-A ÎNTÂMPLAT IMEDIAT DUPĂ

Cum pot fi informați turiștii că este risc de avalanșă?

Nu a fost, însă, singura avalanșă care a avut loc, recent. La Păltiniș, zona Șanta, echipa de salvatori a intervenit, pentru a scoate persoanele blocate în zăpadă. Nu mai puțin de 40 de turiști au fost evacuați de jandarmi, în zona respectivă. Nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Salvamontiștii ar dori ca persoanele care se află în zonele montane să primească un mesaj Ro-Alert prin care să se comunice faptul că ar exista un risc de avalanșă. Pe de altă parte, însă, avertizarea respectivă nu ar putea fi transmisă prin sistemul Ro-Alert, pentru că, potrivit declarațiilor efectuate de Raed Arafat, șeful DSU, „avalanșa e similară unui cutremur”. În plus, există aplicația DSU unde se pot transmite mesaje.

„Avalanșa e similară unui cutremur. Noi știm că e risc de avalanșă și pentru asta aveți aplicația DSU, care a fost relansată acum 10 zile. Eu nu pot să spun Ro-Alert, vedeți că o să fie avalanșă în două minute. N-am de unde să știu acest lucru. Dar, prin aplicație se dau alerte. Salvamontul poate să dea alerte pe riscul de avalanșă. Și când auzim că avem risc de grad 3, 4, 5 deja nu mai trebuie să fim în zona respectivă la schi”, a spus șeful DSU, arată Adevarul.ro.

Citește și CE ESTE ȘI CUM SE DESFĂȘOARĂ ȚEAPA „CABANA”. MAI MULȚI BISTRIȚENI AU RĂMAS FĂRĂ MII DE EURO, DUPĂ CE LI S-A PROMIS CĂ VOR AVEA CĂSUȚE DE VIS

Sursă foto: Pixabay