Motivul pentru care nu poate fi ”prezis” niciun cutremur din lume. Specialiștii au venit cu noi explicații
Cutremurul din Gorj a iscat panică în rândul românilor. Oltenia a fost zguduită ieri, 14 februarie, de un seism de 5,7, fiind unul dintre cele mai puternice înregistrate în România în ultimii 5 ani.
Românii sunt speriați de faptul că un nou cutremur ar putea lovi țara noastră, însă specialiștii spun că nu există vreo metodă pentru a prezice niciun cutremur din întreaga lume. (CITEȘTE ȘI: REGULI ESENȚIALE DE URMAT, ÎN CAZ DE CUTREMUR. RAED ARAFAT A EXPLICAT CARE ESTE PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SĂ ÎL FACI, CÂND ARE LOC UN SEISM)
Cutremurul de ieri, unul dintre cele mai puternice din ultimii 5 ani
„Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (marţi şi luni – n. r.) este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. Din acest punct de vedere, a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că pentru această zonă calculele noastre indicau o magnitudine maximă în jur de 5,5. Deci, practic, s-a depăşit această magnitudine şi în acelaşi timp a fost şi un şoc dublu.
Au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste 5. S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, acum vreo 80 de ani, în 1943, când un cutremur a fost înregistrat în zonă, de 5,2. Deci, e clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi. (…)
Informaţiile pe care le aveam, sunt informaţii pe de o parte geologice şi tectonice, pe de altă parte datele seismice, ele nu indicau până în prezent posibilitate a unui cutremur mare”, a declarat Radulian, într-o conferință.
Motivul pentru care nu poate fi prezis niciun cutremur
Directorul insititutului, Constantin Ionescu a mai spus că aparatura doar înregistrează mișcarea din momentul producerii, fără a ”precize” cutremurul. (VEZI ȘI: UN BĂRBAT DIN TÂRGU JIU S-A ARUNCAT PE GEAM, ÎN URMA CUTREMURULUI DE ASTĂZI. ACESTA A AVUT NEVOIE DE ÎNGRIJIRI MEDICALE)
„Reţeaua seismică românească este una dintre reţelele cele mai dense din Europa, participă la diferite proiecte europene şi în acest moment avem un proiect în derulare în care, pe o arie foarte mare, România, Moldova, Grecia, toată zona balcanică, s-au instalat 1.000 de staţii pentru a se analiza procesul din zona Mării Adriatice”, a adăugat Ionescu.
La rândul lui, seismologul la INCDFP Mihai Diaconescu a mai spus că nu există o formulă sau o aplicație care să anunțe venirea unui curemur.
„De preziceri se ţin prezicătorii. Nu există nicio metodă de a face predicţie pentru cutremur şi asta nu în România, la nivel mondial. (…) Deci, plăcile se mişcă în permanenţă şi se întâmplă ca uneori să se acumuleze mai mult stres în placa respectivă. Nu există o formulă. Asta e. Suntem la cheremul naturii”, a spus acesta.