Motivul pentru care măștile textile reprezintă un pericol în fața variantei Omicron. Ce spun experții
Masca de față din materiale textile nu ne protejează împotriva variantei Omicron a coronavirusului, spun oficialii din domeniul sănătății.
Oricât de comune ar fi devenit măștile de protecție din pânză, acestea nu sunt eficiente pentru a împiedica particulele mici de virus să pătrundă în nas sau în gură și nu sunt eficiente împotriva noii variante a coronavirusului.
Experții în sănătate îndeamnă populația să opteze pentru măști chirurgicale din trei straturi, măști KN95 sau măști N95, care oferă mai multă protecție împotriva variantei Omicron. Filtrele din plastic care se regăsesc pe măștile N95, KN95 și KF94 sunt fabricate dintr-un material cu o încărcătură electrostatică, care “atrage de fapt aceste particule în timp ce plutesc și te împiedică să inhalezi aceste particule”, a declarat pentru NPR Dr. Abraar Karan, medic specialist în boli infecțioase la Universitatea Stanford.
În timp ce măștile din pânză pot filtra particulele mari, cele N95 pot filtra atât particulele mari, cât și aerosolii mai mici care pot conține virusul transmis prin aer. De asemenea, măștile N95 sunt deosebit de eficiente, filtrând aproximativ 95% din particulele din aer.
Noile măsuri luate de CNSU
Măsurile noi propuse de CNSU, în privința măștii de protecție, sunt:
„-Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție de doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
- a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- b) persoanele care sunt singure în birou;
- c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
- f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în decizia luată de CNSU.