Este sezonul concediilor, motiv pentru care mulți români și-au luat bilete din timp și s-au pregătit serios de vacanță. Și nu oriunde! Grecia este una dintre destinațiile preferate de români, vara. Iar, pe lângă toate bunătățile pe care le pot gusta, totuși există o băutură de care nu se pot bucura. De ce grecii se feresc să îți servească limonadă, când mergi la o terasă sau un local?
Mulți români aleg să își petreacă vacanțele în Grecia, motiv pentru care și-au făcut rezervări din timp. Pe lângă peisajele spectaculoase, turiștii se pot bucura și de bunătățile locale. Însă, există un tip de băutură care abia dacă se găsește în insulele grecești, și anume limonada. O băutură aparent banală, dar pe care localurile, terasele sau restaurantele se feresc să o servească turiștilor. Există, însă, un motiv.
Limonada clasică conține apă, lămâie, zahăr și, uneori, frunze de mentă. Deși lămâile tronează în curți, atât localnicii, cât și cei care dețin localuri se feresc să le folosească. La orice pas, poți găsi astfel de pomișori, dar cu fructele neculese. Totuși, cei care au poftă de limonadă și sunt dispuși să ia la pas Grecia, o pot găsi, într-un final, la taverne. Și li se recomandă persoanelor care vor să consume limonadă să ceară „fresh lemonade” și nu „lemonade” (varianta simplă), pentru că, altfel, vor primi un suc.
Mai mulți turiști români au povestit ce situații au întâmpinat, atunci când au comandat limonadă la terasă. De exemplu, un român a mărturisit pe „Forum Grecia”, pagină de Facebook, faptul că nu se oferă limonadă, pentru că lămâile sunt mult prea acre.
”Am întrebat asta un grec odată și mi-a spus: dar tu știi de câte lămâi ai nevoie ca să umpli un pahar? Și în plus ar fi foarte acră și nu ai putea să o bei. Și i-am explicat că nu trebuie să umple paharul cu suc de lămâie, că pune maxim 1 lămâie și restul apă. A fost destul de mirat, dar a făcut asta pentru noi”, povestește o persoană.
Altcineva a mărturisit: ”Ei beau cafea, țuică, vin, bere și ouzo”.
”În Sarti am comandat zilnic limonadă la Beach bar și la taverne. De fiecare dată primeam întrebarea: fanta or home made?”, spune un alt utilizator.
„Am cerut și eu limonadă și am primit fanta de lămâie. Când i-am explicat ce vreau de fapt, mi-a adus un pahar de suc de lămâie și o apă lângă de n-am putut să-l beau nici cu 10 plicuri de zahăr. Nu mai zic ce față a făcut ospătarul, se uita la mine ca la felu’ 7”, a spus un bărbat.
Alți români, însă, au găsit o altă soluție, pentru a bea limonadă. Cum lămâile se găsesc peste tot prin Grecia, aceștia culeg câte-o mână și își prepară băutura la cazare: ”Culegeam în fiecare zi 5-6 lămâi la întoarcerea de la cascadă, având mereu o limonadă proaspătă și răcoritoare. Uneori mai adăugăm și miere. Pentru noi e simplu de fiecare dată când venim în Grecia, ne încropim aproape zilnic o delicioasă limonadă”.
Totuși, un român stabilit în Grecia explică motivul pentru care lămâile nu mai sunt atât de utilizate în băuturi sau în arta culinară: ”Pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, asa că bem apă, vin, tsipuro, rachi, retsina, bere și sucuri dulci”.
Sursă foto: Pixabay