Revoluția prețurilor la raft vine din partea oficialilor Băncii Mondiale! Carnea roșie și lactatele ar putea să fie mai scumpe, iar prețul cărnii de pasăre, legumelor și fructele ar putea să scadă . Inițiativa vine pentru încurajarea reducerii emisiilor de carbon în sistemul agroalimentar, iar regândirea sistemului de subvenții s-ar reflecta în creșterea prețurilor produselor de la raft – chiar și cu 60 % – la anumite produse.
”Trebuie să încetăm să mai distrugem planeta în timp ce ne hrănim” – este noua inițiativă propusă de managerul Băncii Mondiale pentru angajament global în cadrul practicii globale a băncii pentru agricultură și alimentație. Cel mai recent document sugerează ca investițiile – care se ridică la ordinul miliardelor – pe care țările bogate le cheltuiesc pentru a stimula produsele bogate în CO2 – carnea roșie și lactatele – să fie înlocuite cu opțiuni mai puțin nocive mediului înconjurător -carnea de pasăre, legumele și fructele. Această soluție ar fi o modalitate prin care planeta ar putea fi salvată de schimbările climatice.
Citește și: ALIMENTELE DĂUNĂTOARE PENTRU CREIER, DEZVĂLUITE DE VLAD CIUREA: „TOATE LUCRURILE CU MĂSURĂ…”
De ce la alimente? Banca Mondială a reaminti faptul că sectorul agricol și cel alimentar sunt responsabile de aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Cererea de carne și lactate reprezentând 60% din emisiile din sectorul agroalimentar. Această recomandare este una dintre cele câteva strategii pe care Banca Mondială le oferă pentru a reduce poluarea care dăunează climei din sectoarele agricol și alimentar.
„Stabilirea prețului integral al alimentelor de origine animală pentru a reflecta adevăratele sale costuri planetare ar face ca opțiunile alimentare cu emisii reduse să devină mai competitive”, se arată în raport, potrivit Politico.eu
Documentul vine într-un moment strategic din punct de vedere politic, în condițiile în care țările semnatare ale Acordului de la Paris – pactul global care cere limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius – se pregătesc să își actualizeze planurile climatice până la sfârșitul anului 2025. Pentru a menține valide obiectivele Acordului de la Paris, Banca Mondială dorește ca oficialii țărilor să acorde mai multă atenție agriculturii și industriei alimentare, despre care se spune că au fost mulți ani neglijate și subfinanțate. Ce înseamnă asta? Țările ar trebui să direcționeze de 18 ori mai mult decât investesc în prezent – 260 de miliarde de dolari în fiecare an către aceste două sectoare.
Potrivit Băncii Mondiale, guvernele pot acoperi parțial acest decalaj prin reorientarea subvențiilor pentru carnea roșie și produsele lactate către alternative cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. Schimbarea este una dintre cele mai rentabile modalități prin care țările bogate – care se estimează că generează aproximativ 20% din emisiile agroalimentare mondiale – pot reduce cererea de alimente extrem de poluante.