Moşii de toamnă 2021. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Sâmbăta Morţilor. Ce nu e bine să faci în această zi

De: Cancan
Publicat: 30/10/2021 | 10:56
Calendar Ortodox 23 martie 2019. Sărbătoare mare sâmbătă, este pomenirea morților. Păcat mare pentru cei care spală în această zi

Moşii de toamnă 2021. De această sărbătoare sunt legate numeroase credinţe populare, tradiţii şi superstiţii. Iată ce nu este bine să faci în această zi.

Sâmbăta, 30 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă.

În fiecare biserica ortodoxă din România se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. Creştinii merg de dimineaţă la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite.

Pregătirele pentru această sărbătoare se fac, conform unei tradiții populare, încă din Ajun, adică de vineri. Se spune că cine nu ține cont de acest aspect va avea ghinion.

Așadar, gospodinele trebuie să pregătească din timp colaci, colivă și alte bucate pentru a fi duse la Sfânta Liturghie din dimineața zilei de sâmbătă, 30 octombrie 2021.

Ce nu e bine să faci în această zi

Nu face treabă! În această zi, spiritele se întorc acasă, în locurile dragi, iar dacă te vor vedea ocupat/ă se vor înfuria și te vor bântui!

Nu duce gunoiul! Golește coșul de gunoi înainte de ziua de sâmbătă. Se spune că gunoiul dus în această zi intră în „gura mortului”.

E mare păcat să mături! Praful reprezintă o problemă pentru mulți, însă azi nu ai voie să mături! Străbunii ne avertizează că acest lucru îi va mânia pe răposații familiei. Se spune că praful măturat intră în ochii spiritelor și se aşază pe mâncarea pe care o oferi pentru a-i pomeni.

Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei

care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

 

 

Sursă foto: Arhivă Cancan