Moșii de Iarnă 2023: tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți

Publicat: 17/02/2023 | 23:25
Moșii de iarnă 2023

Din ce în ce mai mulți români sărbătoresc astăzi, 18 februarie 2023, Moșii de Iarnă, o sărbătoare dedicată celor care au trecut la cele sfinte. Există o serie de reguli pe care trebuie să le respecte fiecare credincios în această zi de-a dreptul importantă.

Persoanele care au cel puțin un membru al familiei decedat sărbătoresc sâmbăta aceasta Pomenirea Morților, mergând la biserică și oferind pachete de pomană. Așa cum era de așteptat, în această zi trebuie să ținem cont de niște obiceiuri și tradiții care au fost transmise de-a lungul anilor de la strămoșii noștri.

VEZI ȘI: TOP 15 cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de sărbători, din lume. N-o să-ți vină să crezi ce fac nemții sau ucrainenii în ziua de Crăciun

Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți

Sâmbăta aceasta are o semnificație aparte pentru credincioși, deoarece marchează Pomenirea Morților (Moșii de Iarnă 2023), dar și Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Cu siguranță cei care o persoană decedată în familie s-au pregătit deja cu pachete de mâncare pe care să o ducă la biserică în dimineața de 18 februarie cu scopul de a fi sfințită de preot.

Tradiția spune că pe data de 18 februarie 2023 oamenii ar trebui să consume în special pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. În cazul în care produsele pregătite cu ocazia Moșilor de iarnă nu sunt consumate în ziua de 18 februarie, acestea trebuie aruncate a doua zi, deoarece pot aduce probleme pentru cei care le țin în casă.

NU RATA: Un stil de viață sănătos, un ten luminos: 3 moduri în care obiceiurile zilnice afectează pielea

Rugăciune pentru Moșii de Iarnă 2023

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit.

Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru.

Și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult