Moșii de iarnă sunt sărbătoriți în fiecare an, dar pe date diferite. În 2023, Sâmbăta Morților pică pe data de 18 februarie. În tradiția creștină, multe obiceiuri reglementează felul în care trebuie făcută pomana pentru cei adormiți.
Credincioșii care fac pomeniri în ziua Moșilor de Iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie, cu coliva și cu vinul. După slujbă, se oficiază și parastasul. Familia trebuie să meargă la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări la căpătâiul celui pomenit. De asemenea, vinul dus la biserică, alături de colivă, trebuie turnat și pe mormântul celui pentru către se face pomana. Puteți să-i duceți și flori, dar în număr par.
Gospodinele care fac pomană pentru cei adormiți de Moșii de iarnă trebuie să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale și fructe. În general, este bine să împarți, cum spun bătrânii, ceva dulce, ceva gătit și un fruct sau o legumă. Indiferent de posibilitățile importante, este bine să împărțiți ce puteți.
(CITEȘTE ȘI: Moșii de Iarnă 2023: tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți)
Nu se fac nunți, sub nicio formă, de Moșii de Iarnă. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii. Așadar, dacă nu v-ați căsătorit până acum, mai aveți de așteptat cel puțin două luni până să faceți nunta la biserică.
În Sâmbăta Morților, pe 18 februarie 2023, nu se lucrează și nu se spală. Conform credinței populare, femeile care nu respectă aceste tradiții sunt pedepsite să tremure ca piftia și să „li se întoarcă pomana” pe care au dat-o.
(CITEȘTE ȘI: Sâmbătă,18 februarie 2023, sărbătoare mare. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă)