Moș Crăciun există cu adevărat? Aceasta este întrebare pe care, mai devreme sau mai târziu, fiecare părinte o va auzi de la copilul său. Află ce spun psihologii și care ar fi cel mai potrivit răspuns
Pe deoparte sunt psihologi care susţin că atunci când la întrebarea Moș Crăciun există? alegem să le spunem copiilor poveşti despre Moş Crăciun şi existenţa lui la Polul Nord, unde are un adevărat cartier general, de unde pornesc toate cadourile către oamenii din întreaga lume, riscăm să cauzăm o scădere a încrederii pe care copiii ne-o acordă. Mai mult, ei sugerează că această tendinţă a părinţilor ar putea avea la bază dorinţa de retrăire a propriei copilării.
Dincolo de asta, mulți dintre părinți nu cred că este bine să spulbere magia Crăciunului spunându-le mult prea devreme copiilor adevărul despre existența lui Moș Crăciun, cel care, potrivit legendei, intră în casă pe horn și aduce cadourile de sub bradul de Crăciun.
Unii copii își dau seama singuri că unele lucruri nu se potrivesc și intuiesc că Moș Crăciun nu este real. Alții, mai ales cei care vor să păstreze magia Crăciunului, ignoră sau găsesc explicații pentru nepotrivirile pe care le sesizează.
Probabil cel mai bun moment pentru a le spune adevărul este atunci când copiii adresează întrebări. Unii copii întreabă direct: există Moș Crăciun? Dacă este și cazul prichindelului tău, îi poți întoarce întrebarea: „Tu ce crezi?”. Apoi ascultă-l. Amintește-i de cei trei magi care i-au dus pruncului Iisus daruri. Explică-i faptul că, deși este un simbol – iar dacă nu înțelege sensul cuvântului, încearcă să i-l descrii – și nu un om real, Moș Crăciun există și fiecare dintre noi putem fi prin bunătate și generozitate.
Este posibil că micuțul tău să se revolte contra minciunii. Spune-i legenda lui Moș Crăciun și explică-i faptul că acesta a existat cu adevărat, iar faptele lui frumoase i-au inspirat și pe alții
Citește și: SOSIREA LUI MOȘ CRĂCIUN ÎN BACĂU A PROVOCAT PANICĂ ÎNTRE PĂRINȚI. PESTE 10 COPII S-AU PIERDUT ÎN MULȚIME
Legenda spune că Fecioara Maria era pe cale să-l nască pe Iisus Hristos, astfel că i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, acesta a refuzat-o, însă a îndrumat-o să meargă la Moş Crăciun, fratele său mai mic şi mai bogat. Fecioara Maria a mers acasă la Moş Crăciun, unde Crăciuneasa a primit-o, însă a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece soţul ei era rău şi necredincios.
Crăciuneasa ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, însă când a aflat, Moş Crăciun s-ar fi înfuriat şi i-ar fi tăiat mâinile soţiei sale, drept pedeapsă. Fecioara Maria ar fi vindecat-o ca prin minune pe Crăciuneasă, reuşind să-i lipească mâinie la loc. Când a văzut asta, Crăciun ar fi devenit „primul creştin”, cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale. A doua zi, acesta chiar şi-ar fi împărţit averea copiilor sărmani, iar de atunci, în fiecare an, în Ajunul Naşterii Domnului, Moş Crăciun merge cu sania trasă de reni la copiii cuminţi şi ascultători pentru a le duce daruri.
În Evul Mediu, Moş Nicolae era cel care ducea cadouri copiilor. Olandezii l-au adoptat pe acesta şi l-au denumit Sinter Klass. După ce l-au îmbrăcat cu o mantie verde cu glugă, olandezii l-au dus peste ocean în Statele Unite ale Americii, unde numele său a devenit Santa Claus – Moş Crăciun.