Blesteme, legende urbane si mituri planeaza asupra Manastirii Chiajna. Legendele le crede cine vrea, dar localnicii spun ca acolo multi tineri si-au gasit pieirea. Pe acel loc blestemat si-a gasit acum loc o alta biserica...
Una dintre legendele manastirii bantuite de la Chiajna face referire la faptul ca de la cosntructie si pana acum nu s-a tinut nici o slujba aici, de unde si ideea ca ar fi lasas blestemat.
O legenda este legata de serile cu luna plina, atunci cand se spune cand se ca pe maidanul din imprejurul ruinei se aude batand un clopot care nu exista. De altfel, un alt mit legat de vechea Manastire Chiajna este ca pe zidurile ruinelor apar noaptea fantome.
„Acum multi ani, cand eram mai tanar, treceam cu caruta pe langa manastire intr-o noapte si am vazut mai multe umbre pe peretii din exterior. Mi-a inghetat sangele in vene de frica. Nu am mai trecut pe-acolo multa vreme, dar apoi a trebuit sa reiau traseul, obligat-fortat, ca sa ajung la groapa de gunoi, de unde mai adun si eu fiare vechi”, declara pentru historia.ro un batran din sat. O alta legenda, face referire la parasirea lacasului de cult pe timpul ciumei din vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti.
Acum, o noua biserica s-a construit la nici doi pasi de manastirea blestemata, printre ruinele careia care pasc nestingherite capre. “4 iunie 2011 incepe vietuirea pe locul stravechii vetre monahale”, se arata intr-un istoric prezentat langa biserica cea noua.
Constructia Manastirii Chiajna a inceput in timpul domniei lui Alexandru Voda Ipsilanti (1774–1782) si a fost finalizata pe timpul lui Nicolae Mavrogheni (1786–1790).
A fost construita in stil neoclasic, avand dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime si 17 inaltime, ziduri groase de unu si doi metri. Urma sa fie unul dintre cele mai importante lacasuri de cult romanesti ale vremii, insa nu s-a intamplat asa. Legenda spune ca biserica ar fi blestemata. Preotii nu au slujit niciodata in ea, fiind bombardata de catre turci chiar inainte de sfintire. Acestia crezusera ca acolo ar fi fost mai degraba o cetate, si din acest motiv au incercat sa o distruga. Cu toate acestea, constructia a ramas in picioare, abia la cutremurul din 1977 s-a prabusit turla. (Alex Saulea)