Maria Tanase, supranumita si Edith Piaf a Romaniei, a parasit aceasta lume in 1963, dar ce a lasat in urma este nemuritor. La toate petrecerile se aud piesele celebrei interprete, dar din pacate rar mai vine cineva la cimitr sa-i aprinda o lumanare
Artista isi odihneste somnul de veci in cimitirul Bellu, langa mari nume din cultura romaneasca precum Grigore Vasiliu Birlic, Gheorghe Dinica, Amza Pellea si Ioana Radu.
“Regina cantecului popular” ne-a incantat ani de-a randul, dar acum la mormantul ei rar mai ajunge o persoana sa aprinda o lumanare. Potrivit unor surse, de-abia ajung cinci persoane pe an la monumental funerar, care de altfel a fost lasat in paragina.
Viata Mariei Tanase
Maria Tanase s-a nascut in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, iar prima aparitie pe scena a fost in anul 1921 pe scena Caminului Cultural „Caramidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii primare nr. 11, Tabacari, apoi pe scena Liceului “Ion Heliade Radulescu”, unde a urmat doar trei clase, fiind nevoita sa se retraga pentru a lucra, alaturi de parintii sai, la gradina.
Printre primele melodii imprimate se numare celebra piesa “Cine iubeste si lasa” si “M-am jurat de mii de ori”, cantece pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costica Vraciu din Gorj. Maria Tanase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cantece din toate regiunile tarii. Putini stiu ca artista a fost si agenta a Srviciului Special de Informatii (SSI) condus de Eugen Cristescu.
CITESTE SI
In primavara anului 1963, fiind intr-un turneu la Hunedoara ea afla ca este bolnava de cancer la plamani. Intrerupe turneul, rugand-o pe Mia Braia sa o inlocuiasca. Pe 2 mai ajunge acasa, in Bucuresti, ea se stinge din viata la Spitalul Fundeni pe 22 iunie 1963. (Sursa foto/video Muzeul Olteniei, Wikipedia.org, youtube.com)(Alex Saulea)