Mormântul lui Iisus Hristos a fost deschis din nou, după 500 de ani: „Am fost uimiţi ce am găsit sub plăcile de marmură”
Anul acesta, pe 8 aprilie, creștinii ortodocși serbează Paștele, la o săptămână diferență de cel catolic. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători și prin ea se reamintește de Învierea Mântuitorului din morţi, care înseamnă temelia învăţăturii de credinţă creştină. Acest moment important pentru Biserica Ortodoxă este strâns legat de mormântul lui Iisus Hristos, care se află în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. De altfel, milioane de oameni merg în fiecare an ca să se reculeagă aici, iar în zilele de Paște, este extrem de aglomerat. Recent, mormântul în care a fost depus trupul lui Iisus, potrivit specialiștilor, a fost redeschis după cinci secole.
Citește și: Lumina sfântă de la Ierusalim, adevăr sau mistificare
Situat în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, mormântul lui Iisus Hrist a fost acoperit cu plăci de marmură în secolul XVI, cel târziu.
„Plăcile de marmură ce acopereau mormântul au fost înlăturate şi am fost uimiţi de cantitatea de materiale aflate sub acestea. Vor exista lungi analize ştiinţifice, dar, în final, vom fi capabili să descoperim piatra pe suprafaţa căreia a fost depus trupul lui Iisus”, a declarat Fredrik Hiebert, un arheolog al National Geographic Society, potrivit descopera.ro.
Citește și: Când pică Paștele în 2019
În anul 2015, Partiarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim, cu acordul altor 2 mari comunităţi, au invitat membrii Universităţii Tehnice Naţionale din Atena să studieze acest sit, şi au demarat o nouă restaurare a sa în luna martie a anului 2016.
În tradiția creștină a fost consemnat faptul că Iisus a fost întins pe o piatră cioplită ce provenea dintr-o peşteră calcaroasă, după ce a fost răstignit. Vă reamintim că Mântuitorul a fost crucificat de către romani în anul 30 e.n. sau, probabil, în anul 33. La 3 zile după moartea Sa, a înviat, iar femeile care au venit să îi ungă trupul au constatat că mormântul era gol. Această piatră este acum anexată unei structuri numită Edicule (de la latinul „aedicule”, care înseamnă „casă mică”). Aceasta a fost reconstruită între anii 1808-1810, după ce a fost distrusă de un incendiu.
Existența Mormântului lui Iisus Hristos le dă posibilitatea cercetătorilor să studieze, ceea ce se consideră a fi pentru creștini, cel mai sfânt loc de pe Pământ. Analiza acelei pietre originale îi va ajuta să descopere nu numai forma originală a mormântului, ci şi cum a devenit un loc de venerare din momentul în care a fost identificat de către Elena, mama împăratului roman Constantin, în anul 326.
Înăuntrul acestui mormânt, lumina emanată de lumânări şi candele face posibilă observarea unor detalii care, de obicei, sunt trecute cu vederea. Biserica Mormântului Sfânt se află, în acest moment, în custodia a şase religii creştine. Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Armeană deţin cel mai mult controlul asupra acestei zone, iar statutul unor părţi ale acestei biserici care sunt considerate locuri comune de veneraţie pentru toate religiile, inclusiv mormântul, a fost reglementat printr-un acord care consemna dreptul de custodie al tuturor religiilor.
Integritatea acelui Edicule menţionat anterior, restaurat în secolul XIX, a reprezentat o dilemă timp de zeci de ani. A fost afectat de cutremurul din anul 1927, iar autorităţile britanice au fost forţate să îl restaureze în anul 1947, prin poziţionarea unor grinzi exterioare.