Moneda de 10 lei pe care românii se vor bate. De ce este atât de specială
Banca Națională a României (BNR) a lansat oficial o nouă monedă de colecție din argint. Valoarea ei este de 10 lei și marchează aniversarea unei personalități importante pentru țara noastră. Triajul maxim este de 5.000 de exemplare, fiecare fiind ambalată în capsule de metacrilat transparent. Află, în articol, ce reprezintă, dar și cât trebuie să scoată din buzunar cei care își doresc să o achiziționeze.
Moneda lansată de BNR este una de colecție. Astfel, în timp, poate deveni o investiție valoroasă. Cei care o achiziționează acum, o pot vinde, mai târziu, mult mai scump. Doritorii trebuie să știe că lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
De ce este atât de specială noua monedă de 10 lei
Banca Națională a României (BNR) a lansat această monedă de colecție din argint, cu ocazia celebrării a 130 de ani de la nașterea scriitorului român Camil Petrescu. Reprezentanții instituției au precizat că are o puritate impresionantă de 999‰, fiind de calitate proof, o metodă de fabricație ce asigură detalii extrem de precise și o strălucire deosebită.
„Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.”, se mai arată pe site-ul oficial al BNR.
Moneda cântărește 31,103 grame și are un diametru de 37 de milimetri, iar cantul este zimțat. Valoarea sa nominală este de 10 lei, însă prețul este mult mai mare. Cei care își doresc să o achiziționeze, trebuie să scoată din buzunar 510 lei, la care se adaugă TVA.
Detalii regăsite pe avers:
- o compoziție inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu
- inscripția „ROMANIA” în arc de cerc
- stema României, valoarea nominală „10 LEI”
- anul de emisiune „2024”.
Detalii regăsite pe revers:
- portretul lui Camil Petrescu
- numele lui Camil Petrescu
- anii între care acesta a trăit – „1894” și „1957”