Moment încărcat de emoție, în Botoșani. Un medic răpus de COVID-19 a fost decorat de ÎPS Teofan

Publicat: 14/10/2020 | 19:56

Eveniment emoționant în Botoșani, după ce un medic a murit, răpus de COVID-19. În urma tragediei, acesta a fost decorat post-mortem de către ÎPS Teofan.

Doctoriţa Mariana Andrioaie, medic primar de medicină internă la Spitalul de Urgență Mavromati Botoșani, s-a stins în urma infecției cu coronavirus. Avea 68 de ani, notează botosaneanul.ro.

ÎPS Teofan a oferit Crucea Moldovă pentru mireni – post-mortem, medicului Mariana Andrioaie, din Botoșani.

”Deși putea să rămână liniștită pentru a se bucura de pensie, medicul Mariana Andrioaie, de la Spitalul Mavromati din Botoșani, a dorit să intre din nou în sistemul medical, când a observat că sistemul este foarte aglomerat. Ultima garda a fost în Vinerea Mare, iar peste puțin timp a fost atinsă de boală și a plecat la Domnul. Rugăm pe Dumnezeu să o odihnească în mila Împărăției Sale” a spus ÎPS Teofan, în cadrul slujbei.

Decorația a fost înmânată soțului regretatei doctorițe, Marian Andrioaie. Au fost prezenți la Iași și cei doi copii ai Marianei Androaie, ambii medici, mai notează sursa citată.

Cum facem diferența între gripă și coronavirus

Medicul Adrian Marinescu a vorbit la Antena 3 despre modul în care putem să deosebim o răceală banală, de infecția cu COVID-19.

Acesta a povestit că infecția cu COVID-19 este una graduală, în cadrul căreia lucrurile se întâmplă în timp. În schimb, în cazul gripei, aceasta debutează brusc și cu mai multe simptome.

„- În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucruile nu stau așa. Asta însemnă că simptomele se vor instala progresiv. 

– Lipsa mirosului și lipsa gustului, chiar dacă se pot întâlni și la gripă, sunt mult mai clare când vorbim de COVID 19. Acest simptom apare uneori fără alte simptome.

– Astenia fizică este mult mai pregnantă și ține mai mult timp în infecția cu noul coronavirus. Dacă însă suntem vaccinați antigripal, riscul să avem o infecție cu COVID este mult mai mare sau să fie vorba de o simplă viroză” a spus specialistul, la Antena 3.