Klaus Iohannis a semnat actul normativ care va schimba raportarea PFA-urilor la vechimea în muncă și în specialitate. Potrivit modificării, activitatea pe care acești români o desfășoară îi va putea ajuta la vârsta de pensionare.
Potrivit noului decret semnat de Președintele României, cei care dețin un PFA (persoană fizică autorizată), pot beneficia de vechime în muncă sau vechime în specializare. Perioada care va putea fi încadrată la cele două categorii va fi luată în calcul dacă PFA-ul a desfășurat activitate economică.
Un alt detaliu necesar pentru îndeplinirea vechimii este ca PFA-ul să plătească taxele și impozitele legale aferente perioadei. Pentru cei care nu au desfășurat activități care să le aducă venit, nu și-au plătit taxele sau au luat pauze, nu poate fi adăugată perioada. (CITEȘTE ȘI: VIDEO Actorul Dan Puric dezvăluie de ce Dănilă Prepeleac este cheia poporului român: „Se trezește numai când dă de dracu. În situațiile limită, cele mai nenorocite…”)
Modificarea va fi benefică pentru că românii care dețin PFA vor putea astfel să beneficieze de o pensie, după anii de muncă pe cont propriu.
Pentru a putea avea parte de aceste beneficii, cei care dețin un PFA trebuie să poată îndeplini două condiții. Prima dintre ele este ca activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv.
Cea de-a doua condiție este ca persoana să fie înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii. (CITEȘTE ȘI: Lucrătorii de la Drumurile Naționale au început să deszăpezească sectorul închis de pe Transalpina. Ce au găsit pe măsură ce au înaintat)