Există noi prevederi în Codul Rutier. După ce actul normativ va fi postat în Monitorul Oficial, șoferii vor putea fi amendați mai ușor de către polițiștii rutieri. Este vorba despre câteva modificări legate de testarea șoferilor pentru alcool sau droguri, în condițiile în care există în vehicule recipiente care ar prezenta urme de consum. De altfel, amenzile vor putea fi aplicate și în baza probelor audio-video. Actul normativ a fost adoptat vineri, 28 iunie 2024, iar informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Sunt schimbări importante în Codul Rutier, iar fiecare conducător auto trebuie să le cunoscă. În primul rând, oamenii legii vor putea da amenzi în baza filmărilor primite de la conducătorii auto sau pietoni. Legea nu permitea acest aspect până acum, însă va putea fi posibil abia după ce Noul Cod Rutier va apărea în Monitorul Oficial. De pildă, dacă un șofer conduce agresiv, iar imaginile au fost surprinse în trafic, pot fi transmise către Poliție.
Totuși, de menționat faptul că există câteva condiții pe care cetățenii trebuie să le respecte, tocmai pentru a evita eventualele „răzbunări în trafic” (ar putea exista situația în care unele persoane să se răzbune pe alți șoferi, așadar se dorește excluderea ei). Iată care sunt cele trei condiții:
– Imaginile trebuie să fie autentice, iar depunerea filmărilor se va face pe semnătură proprie. Dacă imaginile nu sunt autentice, persoana în cauză va fi sancționată potrivit legii;
– Împotriva aceluiași șofer se va putea depune o singură plângere la fiecare 24 de ore și maximum trei plângeri la fiecare 15 zile;
– O altă condiție arată că persoana în cauză poat să depună trei plângeri, la fiecare 24 de ore, din aceeași intersecție și maximum șapte plângeri la fiecare 15 zile.
În noua „Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere” mai apar alte prevederi pe care cetățenii trebuie să le cunoască. Testarea șoferilor pentru alcool sau droguri va putea fi posibilă și în condițiile în care există recipiente în vehicul, „care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive”. În baza probelor audio-video vor putea fi aplicate amenzi.
- „introducerea unor criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:
- situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
- stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice. Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății;
- În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat”, se arată în ultimele informații postate pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.
De la data de 1 iulie 2024, punctul de amendă nu se va majora. De asemenea, va fi introdus un nou indicator de avertizare pentru „păstrarea distanței față de vehiculul din față, precum și a unui marcaj cu același scop”. Conform informațiilor, marcajul și indicatorul vor fi aplicate pe autostrăzi și drumurile expres. Totodată, o altă prevedere în Codul Rutier este legată de radierea unui vehicul, din oficiu. Aceasta va putea fi posibilă după ce suspendarea înmatriculării a fost făcută pentru o perioadă de 9 luni (neîntreruptă). Este posibilă și dacă a fost făcută pentru 3 ani neîntrerupt, cu excepția vehiculelor de interes istoric.
Vezi și ANUNŢ IMPORTANT PENTRU ŞOFERII CARE NU AU CONDUS MAI MULT DE 2 ANI. SE ANULEAZĂ PERMISUL AUTO?