Modificări importante în legea învățământului. Elevii vor putea fi exmatriculați în situații grave
În ultimii ani, tot mai mulți dascăli au căzut victime propriilor elevi. Pentru a sancționa cât mai aspru astfel de incidente regretabile, Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaților a aprobat un amendament important la legea învăţământului preuniversitar. Potrivit acestui amendament, preşcolarii şi elevii din învăţământul obligatoriu vor putea fi exmatriculați.
Incidentele violente din școli s-au înmulțit îngrijorător în ultimii ani. Nu de puține ori profesorii au devenit victime ale propriilor elevi, chiar și în timpul orelor de curs. Pentru a putea fi pedepsiți cât mai aspru astfel de elevi, cei de la PSD și PNL au propus un amendament potrivit căruia preșcolarii și elevii din învățământul obligatoriu (10 clase) să poată fi exmatriculați.
Se schimbă legea învățământului. Toți elevii vor putea fi exmatriculați în situații grave
În cursul zilei de vineri, în cadrul dezbaterii proiectului legii învăţământului preuniversitar, Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a aprobat amendamentul propus de PSD și PNL. Astfel, elevii din învăţământul obligatoriu vor putea fi exmatriculaţi în situaţii grave. Proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu.
„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari”.
Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, se precizează în amendamentul aprobat.
Ligia Deca a comentat modificarea legii învățământului
Ministrul învățământului, Ligia Deca, a venit cu mai multe completări asupra amendamentului adoptat vineri de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Ea a explicat că elevii care vor fi exmatriculați, vor putea să se reînscrie la o altă unitate de învățământ, dar doar după ce trec printr-un program de consiliere prin care să-și îndrepte comportamentul.
„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestație, dreptul la apărare etc. și sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învățământ și, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situațiile din ultimele luni de violență în școală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat și la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învățământul este obligatoriu și garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învățământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Liga Deca.
(VEZI ȘI: Scene înfiorătoare la o școală din Prahova! Profesoara e umilită de elevi în toiul orei | VIDEO)