Modificarea stării de alertă care îi face pe șefii spitalelor mai presus de lege. Managerii nu vor mai putea fi dați afară

De: T.S
Publicat: 12/05/2020 | 17:56
Comisiile de specialitate din Senat

Comisiile de specialitate din Senat au eliminat, marți, proiectul guvernului articolul care prevede posibilitatea suspendării, pe durata stării de alertă, a persoanelor cu funcții de conducere din Ministerul Sănătății sau din spitalele și instituțiile aflate în subordinea ministerului, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Concret, senatorii au eliminat trei articole din proiectul de lege al Guvernului, articole care dădeau posibilitatea suspendării sau a demiterii din funcție pe perioada stării de alertă a șefilor instituțiilor publice sau a persoanelor cu funcții de conducere din Ministerul Sănătății și din instituțiile aflate în subordinea ministerului.

Conform modificărilor făcute în Comisia de Sănătate, este eliminat și articolul prin care puteau fi angajate persoane pe funcții publice, fără concurs, scrie Agepres.ro. 

Avertismentul PSD

Totodată, Comisia Economică a adoptat un amendament al senatorului PSD, Șerban Nicolae, care prevede că implementarea stării de urgență are nevoie de aprobarea Parlamentului, dacă este făcută pe întreg teritoriul României. Parlamentul se pronunță în termen de 3 zile asupra solicitării. Dacă Parlamentul respinge încuviințarea, starea de alertă încetează de îndată.

Raportul final însă este dat de Comisia Juridică, care a dezbatut timp de 5 ore proiectul. George Dircă (USR), membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, pentru aceeași sursă, că dezbaterea în comisie a durat aproximativ 5 ore şi au fost formulate şi adoptate mai multe amendamente.

„Proiectul s-a modificat foarte mult”, a spus George Dircă. Forma finală a raportului nu a fost încă publicată. Senatorii așteaptă raportul final pentru a vota proiectul de lege.

Ce a intenționat Guvernul la început

În forma transmisă de Guvern, proiectul are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Şedinţa de plen de marţi în care se va dezbate acest proiect se va desfăşura cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă. Votul va fi dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute. Senatul este prima camera sesizată, Camera Deputaților fiind cameră decizională.