Începând cu data de 29 mai, modificarea kilometrajului mașinii este interzisă, potrivit articolului 2 din legea 142/2023. Posesorii de autovehicule care fac acest gest sau cei care minut cu privire la gradul de rulare al mașinii vor fi pedepsiți cu închisoare. Legea a intrat deja în vigoare.
Una dintre practicile mârșave pe care mulți români le fac de ani buni se numără modificarea kilometrajului unei mașini. Acest gest nu este unul firesc sau etic și de multe ori pune oamenii într-o reală problemă, neștiind care este situația reală a vehiculului achiziționat. Pentru a combate această problemă, autoritățile au stabilit legea 142/2023, în care sunt specificate următoarele:
(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.
(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.
(CITEȘTE ȘI: Schimbare uriașă pentru șoferii români. Acest gest va fi interzis prin lege, se fac și 3 ani de închisoare!)
Potrivit Codului Penal, „Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”
Așadar, persoanele care continuă să dea kilometrajul înapoi pot fi pedepsite nu doar cu amendă, ci și cu până la 3 ani de închisoare.
(PENTRU MAI MULTE DETALII, CITEȘTE ȘI: Alertă pentru șoferii din București și alte 12 orașe! Vor primi amenzi uriașe dacă vor mai intra în aceste zone cu mașini poluante)
Începând din toamna anului 2024, la vânzarea oricărei mașini, proprietarul va fi obligat să-i dea cumpărătorului un certificat de la RAR. Pedepsiți vor fi și cei care vor să comercializeze mașini al căror kilometraj este defect, cu închisoare de până la un an sau amendă.
Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România vor fi înscrise într-un registru electronic care va fi creat și gestionat de către Registrul Român Auto (RAR). Datele vor fi preluate de către centrele dedicate, unde se va efectua ITP-ul (inspecția tehnică periodică) și service-ul.