Modificare în legea zilelor libere în România: Dacă sărbătorile legale pică în weekend, liberele vor fi acordate zilele următoare

Publicat: 20/05/2022 | 14:39

Un proiect de lege ar putea schimba situaţia în ceea ce priveşte zilele libere legale. Dacă sărbătorile legale pică în weekend, liberele vor fi acordate zilele următoare. Iată când ar putea intra în vigoare.

Există multe situaţii în care sărbătorile pică sâmbăta sau duminica, motiv pentru care salariaţii romani nu se pot bucura de liberele legale.

Din acest motiv, trei deputaţi au depus, joi la Senat, un proiect de lege care modifică Codul Muncii astfel încât, atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de weekend, liberele să se reporteze în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

CITEŞTE ŞI: SUTE DE MII DE ROMÂNI NU VOR MAI PLĂTI IMPOZIT PE VENIT! KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA!

Când ar putea intra în vigoare

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Totodată, ei au arătat că un element important al acestei modificări legislative ar fi „planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societăţii de a-şi putea desfăşura activitatea în mod coordonat”.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.