Mobilierul vintage nu este considerat "antichitate", aceasta categorie insemnand mobilier vechi de o suta sau mult mai multi ani. Deci, mobilierul vintage are varsta de sub o suta de ani, ceea ce il situeaza la inceputul secolului XX.
In acea perioada, „inovatia” in industria mobilierului a insemnat:
-folosirea formelor geometrice simple si lipsite aproape total de elemente de decor sau stilizarea puternica a unor elemente de decor apartinand stilurilor clasice;
– folosirea unor materiale nou aparute: plasticul, rasinile sintetice etc.;
– folosirea metalului pentru partea de structura: aluminiu, crom, otel.
Una dintre cele mai reprezentative miscari artistice pentru mobilerul vintage ramane Art deco. Mobilierul Art deco a fost creat intre anii 1920-1939 si a aparut ca stil dupa o indelungata acceptare a stilului victorian (stil sobru si elegant in care mobilierul era lucrat manufacturier din lemn de esenta scumpa si era finisat in culori inchise. Tapiteria era executata cu matase, imprimata cu motive florale sau geometrice de factura clasica. Mobilierul Art deco a preluat elementele acestui mobilier clasic, le-a stilizat si le-a adaptat noilor tehnici si materiale aparute – folosirea lemnului curbat la cald, inlocuirea tapiteriilor din matase si catifea cu tapiterii din piele sau plastic, de exemplu. Rezultatul acestui act de creatie si de pionierat a fost un mobilier spectaculos, care imbina inedit functionalul cu esteticul. Art deco a fost stilul care a deschis calea catre mobilierul produs industrial („pe banda de montaj”), putand fi accesibil unui numar mai mare de consumatori, dar a fost si precursorul unor stiluri denumite generic „moderniste”, incluzand aici si stilul cubist, reprezentat, printre altii, de catre Picasso si Matisse. Daca va place acest stil, aveti posibilitatea sa va alegeti obiectele cu ajutorul unui decorator profesionist sau sa va vizitati rudele mai in varsta, care pastreaza cu siguranta in locuintele lor piese de mobilier vintage, care sunt, de fapt, mobilele lor din tinerete. Simplu, nu credeti?