Destinul îndrăgitei soliste de muzică populară Maria Lătăreţu a fost unul fără de seamăn. O poveste în care s-au împletit frumusețea talentului şi a dăruirii cu episoade triste, pline de suferinţe.
Zâna cântecului popular românesc s-a născut pe 7 noiembrie 1911 la Bălceşti, în Gorj. Copilăria nu i-a fost deloc ușoară, fiind greu încercată de lipsuri materiale. De fragedă copilă a fost nevoită să muncească pentru a-şi sprijini familia. Fetița a cântat la hore, nunţi şi petreceri boiereşti. Ioniţă Borcan, Fratele viitoarei artiste, Ioniță Borcan, o acompania la chitară pe când ea abia ajunsese la vârsta de 13 ani. Se întâmpla la petrecerile săteşti, unde duetul încânta audienţa. La numai 17 ani, Maria Lătăreţu s-a căsătorit cu violonistul Mihai Lătăreţu din comuna Leteşti. Împreună au evoluat ani de-a rândul în mai toate așezările din judeţul Gorj. Maria a ajuns pentru prima dată în Capitală în 1933.
O bună perioadă de timp a cântat la localul „La fânăreasă”. Apoi, reîntoarsă în judeţul oltean în care văzuse lumina zilei a fost descoperită în 1937 de o echipă de folclorişti, buni cunoscători ai tezaurului cântecului românesc. Aceștia, încântaţi de minunata sa voce, au invitat-o la Bucureşti pentru o serie de înregistrări. În acelaşi an, Maria Lătăreţu înregistra primele cântece pe cilindri de fonograf. Tot în 1937, a cântat pentru prima dată la Radioul Național din Bucureşti.
În Capitală și-a etalat, vreme de câțiva ani, incontestabilul talent, în incinta vestitului local al lui Marcu Căciularu la „Luna Bucureştiului” şi „Dorul Ancuţei”, un restaurant de lux . Până spre finalul deceniului cinci, în 1949, a cântat cu taraful soţului ei şi mai apoi a devenit prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor. Acesta avea să-i fie fost locul de muncă din care a ieşit la pensie în anul 1966.
Cariera i-a fost în mod deosebit marcată de succese, ce veneau unul după altul. Astfel,mult îndrăgita Maria Lătăreţu a străbătut întreaga ţară în concerte cu răsunet asigurat. A încântat auditoriul internațional printr-o serie de concerte în străinătate, în ţări precum URSS, Grecia, Cehosolvacia, Polonia, Elveţia, Turcia sau Egipt.
Divinitatea i-a dat Mariei Lătăreţu şase copii, dintre care cinci au pierit. Măriuca, una dintre fetiţele sale, despre care se zicea că ar fi moştenit de mică talentul celei care a adus-o pe lume, a murit muşcată de un câine turbat. Artista a aflat tragica veste în timpul unui recital pe care îl susţinea la Restaurantul „Doina”. Cântăreaţa a trăit un lung şir de tragedii. Şi-a îngropat cei cinci copii şi soţul, potrivit adevarul.ro
În pofida dramelor trăite, nu a renunţat la dragostea pentru cântec . S-a dedicat intens și durabil deosebitei sale înclinații către muzică, din care nu avea să strângă niciodată o avuție..
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, casa din Bucureşti a Mariei Lătăreţu a fost complet distrusă de bombardamente. Cântăreaţa s-a retras atunci în județul natal. Pentru că şi-a construit o locuință mare la Târgu Jiu, solista a fost inclusă de către comunişti pe lista categoriei burghezilor.
Ca urmare, casa i-a fost luată, de reprezentanții noii puteri instalate în România. „Cu banii strânşi din reprezentațiile scenice, în anul 1941 Maria Lătăreţu a început construirea unei case la Târgu-Jiu, peste Podul Jiului, pe strada Panduri. A fost nevoie de ani în șir până a terminat-o, iar pentru a-i pune uşile şi ferestrele a fost nevoită să vândă peste 100 din costumele sale populare. Când casa a fost finalizat-o, fiindcă era prea mare, autorităţile comuniste au confiscat-o, iar stăpâna a fost înscrisă în categoria burgheziei, având interdicţia de a mai cumpăra o altă casă“,scrie Alexandru Doru Şerban în cartea „Personalităţi gorjene – adevăr, curiozităţi, anecdote, legende“ . Cântăreaţa a reuşit să-şi recupereze locuința după 13 ani, dar, din nefericire, clădirea era deja o ruină.
Pe 27 septembrie 1972, Maria Lătăreţu se afla în localitatea Româneşti, judeţul Botoşani pentru un spectacol. „Miercuri, 27 septembrie 1972, în comuna Româneşti era mare fierbere. După-amiază, de la ora 16:00, pe scena Căminului Cultural urma să cânte însăşi Maria Lătăreţu, celebra privighetoare a cântecului românesc, pe care mulţi o văzuseră doar la televizor sau o ascultaseră la radio sau de pe discurile Electrecord. Cererea de bilete a fost atât de mare, încât forurile culturale au transformat spectacolul de fapt… în două spectacole: unul de la ora 16:00, iar celălalt de la ora 18:00”, notează Ioana Lătăreţu şi Dorin Brozbă, autorii cărţii „Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche”.
Artistei i s-a făcut rău în culise, după ultimul cântec intepretat pe scenă. Colegii artişti, speriaţi, au chemat un tehnician veterinar aflat în sală, pentru a o resuscita. Artista care făcuse o comoţie cerebrală nu a mai putut fi salvată. Ultima înregistrare video a Mariei Lătăreţu,care fusese realizată cu opt zile înainte de moarte purta denumirea „Vă las cântecele mele”. Era finalul extrem de dureros al unei existențe greu încercate.