Oricat am vrea nu ne putem trai viata fara zahar, micul nostru cosmar dulce asta cu atat mai mult cu cat glucidele sunt continute intr-o gama larga de alimente. Vestea buna este ca zaharurile si glucidele sunt, in anumite conditii chiar benefice pentru sanatatea si buna functionare a organismului. Iata cum, cand, in ce combinatii si cantitati trebuie consumate alimentele bogate in glucide.
Mit: „Hrana pentru creier”
Verdict: Adevarat
Intr-adevar glucidele hranesc creierul. Aceasta este explicatia pentru faptul ca simtim nevoia de ceva dulce atunci cand facem un efort intelectual. Astfel, la fiecare masa principala (mic dejun, dejun si cina) este obligatoriu sa consumam o portie de glucide lente (care contin amidon).
Dulciurile actioneaza ca un drog
Verdict: Adevarat
Din nefericire pentru amatorii de dulciuri nutritionistii avertizeaza ca acestea actioneaza si ca un drog, deci creeaza dependenta. Pentru cineva care s-a deprins cu gustul dulce, renuntarea este similara cu lasatul de fumat sau de alcool.
Zaharul brun mai sanatos
Verdict: Adevarat
Adevarat. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul clasic, obtinut din sfecla de zahar. Ca si numar de calorii, insa, este identic.
Painea ingrasa
Verdict: Fals
Nu painea ingrasa, ci ceea ce mancam pe langa ea. O felie de paine reprezinta aproximativ 80 de calorii in timp ce o felie de cascava echivaleaza cu l, 180 de calorii. Asta nu inseamna ca nu putem consuma la masa una-doua felii de paine.
Painea prajita buna la slabit
Verdict: Fals
Diferenta intre o felie de paine si una proaspata consta in faptul ca cea uscata este doar deshidratata. Numarul de calorii ramane constant.
Grahamul nu ingrasa
Verdict: Fals
Painea neagra sau intermediara contine mai multe tarate (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este doar usor inferior painii albe (230 calorii/100 g fata de 280 calorii/100 g).
Mierea nu ingrasa
Verdict: Fals
Chiar daca este mai sanatoasa, mierea este la fel de bogata in fructoza si calorii ca si zaharul (4 calorii/g) ba chiar mai bogata potrivit nutritionistilor: o lingurita de zahar are 13 calorii, una de miere are 22 de calorii.
Surse de glucide
-painea, orezul, pastele fainoase, cerealele si legumele (cartofi, mazare, porumb) contin amidon-laptele dulce contine galactoza-fructele si mierea contin fructoza-dulciurile de orice tip abunda de zahar rafinat