Zaţul de cafea are multiple întrebuinţări. Una dintre acestea, despre care s-a discutat îndelung, este aceea că ar ajuta plantele dacă este pus la rădăcină. De ce este bun zaţul de cafea sau dacă totul este doar un mit veţi afla din rândurile care urmează.
Ei bine, nu, specialiştii spun că este adevărat şi vă învaţă inclusiv cum să îl utilizaţi. Puţini sunt cei care ştiu că prin utilizarea zaţului de cafea la rădăcina unei plante îi veţi furniza un fertilizant natural. Acesta are capacitatea de a îmbogăţi solul florilor din ghiveci prin substanţele lor nutritive, urmând ca plantele să vă crească mai sănătoase şi mai arătoase.
Modul în care acţionează, atunci când vine vorba despre sănătatea plantelor, este cât se poate de simplu: substanţele din zaţul de cafea face ca microorganismele benefice din sol să se înmulţească.
Ce trebuie să faceţi este foarte simplu. Strângeţi zaţ de la câteva cafele sau un ibric şi îl puneţi la baza plantei, încorporat bine în pământ. Nu trebuie să apăsaţi pe el şi nici să îl băgaţi în pământ.
Ei bine, este bogat în azot, potasiu, fosfor şi minerale care se transmit din sol către rădăcina plantei şi începe să acţioneze într-un mod benefic. Este un proces care durează, deci va trebui să aveţi răbdare şi să nu vă aşteptaţi la minuni, peste noapte. Se va descompune în timp, iar primele efecte vor începe să apară după câteva luni.
Un sfat important este acela că va trebui să uscaţi zaţul de cafea înainte de a-l pune la rădăcină, niciodată direct din ceaşca din care aţi consumat cafeaua. Alte întrebuinţări ale zaţului de cafea, extrem de utile în gospodăriile şi bucătăriile românilor: