Misterul fenomenului Tunguska. Explozia cosmică din 1908 încă fascinează lumea. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt
O explozie masivă a zguduit Siberia centrală pe data de 30 iunie 1908, la ora 07:14. Un obiect cosmic, încă neidentificat, s-a prăbușit atunci în apropierea râului Tunguska, declanșând o undă de șoc care a devastat complet regiunea. Zeci de milioane de copaci au fost smulși din rădăcini într-o fracțiune de secundă, acoperind o suprafață de aproximativ 2.000 de kilometri pătrați, potrivit evz.ro. Pădurea a fost rasă de pe fața pământului.
Nu putem să nu precizăm faptul că impactul a fost major și nu a provocat daune devastatoare numai la nivel local. Lumina care a fost generată de explozie a fost văzută în Europa și Asia. Martorii au relaltat că în Londra, la miezul nopții, străzile erau atât de luminate, încât oamenii puteau să citească și ziarele.
Specialiștii au ajuns la concluzia că forța exploziei a fost de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât cea a bombelor din Hiroshima și Nagasaki, iar din această cauză fenomentul Tunguska a devenit unul dintre cele mai mari dezastre cosmice cunoscute.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari mistere rămâne însă absența unui crater de impact, chiar dacă se crede că obiectul cosmic s-a dezintegrat la aproximativ 5-10 kilometri deasupra solului, așa că a explodat în atmosferă.
Citește și: „Explozie” de alge pe plaja din Mamaia! Turiștii nu se pot apropia de apa Mării Negre
Ce spun specialiștii
Specialiștii sunt de părere că ar fi vorba despre o cometă sau un asteroid care s-a dezintegrat înainte de a atinge suprafața terestră. Cu toate acestea, lipsa unui crater a pus semne multe de întrebare și a lăsat loc pentru numeroase speculații de-a lungul timpului.
Mărturiile localnicilor completează tabloul apocaliptic. Există multe ipoteze. Lipsa unui crater a condus la ideea că obiectul ar fi fost un asteroid sau o cometă, compusă din particule formate din praf și gheață. Un fermier a descris evenimentul.
„Cerul a părut că se desparte în două, şi o trâmbă de foc a început să se mărească deasupra pădurii. Genunea din cer s-a făcut mai mare şi toată partea de nord a orizontului a fost acoperită de flăcări“, a povestit acesta.
Citește și: O nouă stea va apărea pe cer! Cercetătorii NASA spun că este un eveniment care are loc o dată în viață