Misterul care se ascunde în „Strigătul”, faimosul tablou al lui Edvard Munch. Ce se întâmplă, de fapt, în acea pictură

Publicat: 24/12/2023 | 18:03
Povestea din spatele celui mai celebru tablou din lume: ”Strigătul”/ sursă foto: wikipedia

Tabloul ”Strigătul” este una dintre cele mai cunoscute și controversate opere din lume. Deși mulți cred că în pictură este înfățișat un om care țipă, se pare că artistul norvegian Edvard Munch a vrut să ilustreze cu totul altceva. Misterul din spatele celui mai faimos tablou a fost elucidat. 

”Strigătul”, care a devenit una dintre cele mai vânate opere de artă de către hoți, este realizată de Edvard Munch, cel mai mare pictor norvegian din toate timpurile. Deși mulți iubitori de artă ar crede că tabloul înfățișează o persoană care țipă, se pare că pictorul a vrut să transmită altceva.

Citește și: N-AI FI CREZUT! TU CE VEZI BIZAR ÎN ACEST TABLOU DIN 1937? DETALIUL CARE A STÂRNIT UN VAL DE CONTROVERSE

Misterul din spatele picturii ”Strigătul” a fost elucidat

Celebrul tabloul a fost pictat între anii 1893 și 1910. Pictura a fost inspirată din întâmplări din viața artistului. Așa cum se arată în scrierile sale din jurnalul său, Edvard Munch nota felul în care natura a contribuit la schița operei sale.

„Într-o seară, mă plimbam pe un drum, orașul era pe o parte și fiordul sub. M-am simțit obosit și bolnav. M-am oprit și m-am uitat peste fiord-soarele apunea și norii deveneau roșii ca sângele. Am simțit un țipăt trecând prin natură; mi se părea că am auzit țipătul. Am pictat acest tablou, am pictat norii ca și cum ar fi fost sânge. Culoarea țipa. Asta a devenit Țipătul.”, scria artistul în jurnalul său.

Povestea din spatele celui mai celebru tablou din lume: ”Strigătul”/ sursă foto: wikipedia

Povestea din spatele creării sale este cu totul alta. De fapt, Munch a vrut să ilustreze în opera sa de artă o persoană care aude un țipă. Au existat 4 versiuni ale picturii în muzee. În nul 2012, una dintre ele a fost vândută la o licitație din Sotheby pentru suma de 119.922.600 de dolari și a fost desemnată ca fiind una dintre cele mai valoroase picturi din lume.

„Această versiune rară a picturii „Strigătul” pe care o prezentăm arată clar că Munch a vrut să ilustreze o persoană care aude un „țipăt”. A încercat să ilustreze o emoție sau un moment. Oamenii cred că este o persoană care țipă, dar nu este așa. ”Strigătul” este una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, pentru că are un impact asupra tuturor celor care o privesc, indiferent de unde ar fi”, spune Giulia Bartrum, cea care se ocupă de expoziția artistului norvegian.