În judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Găeşti, pe DN7, există un monument numit „Troiţa Miresei”. Legenda spune că, în anul 1936, în acel loc a murit Margareta Ștefănescu, o tânără mireasă în vârstă de 26 de ani. Localnicii consideră zona una bântuită și blestemată, asta după ce mai mulți tineri necăsătoriți și-au pierdut viața în accidente de mașină.
Margareta era fiica unui boier filantrop din Câmpulung Muscel care, la 24 septembrie 1936, s-a căsătorit cu fiul reputatului arhitect Ion Mincu. Cununia a avut loc la Bucureşti, iar tinerii căsătoriți se îndreptau cu mașina spre un conac unde urma să se desfășoare petrecerea.
Numai că drumul acestora spre conac s-a sfârșit tragic, înainte de a ajunge la destinaţie. În apropiere de Găeşti, autoturismul lor s-ar fi lovit violent de un cap de pod, iar Margareta Ştefănescu, aflată în dreapta șoferului, şi-a pierdut viaţa pe loc. În schimb, toţi ceilalţi călători au supraviețuit.
Imediat după tragicul accident, tatăl tinerei a ridicat la locul tragediei o troiţă în memoria fiicei sale și o biserică, după ce, potrivit localnicilor, aceasta s-ar fi arătat în repetate rânduri în visele părintelui său rugându-l să-i construiască o casă. Tânăra a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din București, dar în 1940, rămășițele ei au fost aduse în biserica construită de tatăl său, în cadrul unei ceremonii speciale.
În anii ce au urmat, în acea zonă au avut loc mai multe accidente mortale, fapt care i-a determinat pe locuitori să denumească locul „Drumul Crucilor”. Deoarece şoseaua este dreaptă şi cu vizibilitate maximă, iar accidentele nu se opreau, oamenii au început să creadă că sufletul miresei moarte îşi caută iubitul de care a fost despărţită atât de brusc. La această legendă a contribuit și faptul că în tragediile rutiere din acea zonă și-au pierdut viaţa în special bărbaţi. Spre exemplu, numai în perioada 2008-2009 în acel loc au murit 12 bărbaţi tineri, majoritatea necăsătoriţi. Au fost şi accidente cu supravieţuitori, însă cei implicaţi nu îşi amintesc nimic despre ce a dus la producerea lor, ceea ce a întărit și mai mult ideea existenţei unui blestem al miresei.
„Acest sfânt lăcaş, cu hramul Sf M. Mc. Gheorghe, a fost ridicat în memoria miresei Margareta Ştefănescu, care a decedat în ziua nunţii ei, pe 24.09.1936 – accident de maşină. De atunci şi până acum s-au întâmplat mai multe accidente pe tronsonul de 2 km, din Dn 7, la ieşirea din Găeşti”.
„Această sfântă biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului ridicatu-s-a din temelie în anii 1938-1940, prin osârdia şi cu cheltuiala bunului creştin Gheorghe Ștefănescu din Câmpulung, în memoria fiicei sale Margareta, răpită de moarte năpraznică în ziua nunţii ei şi înmormântată în haina înfrumuseţată de mireasă în interiorul bisericii. Amin”.
Troiţa a fost resfinţită recent și spiritele s-au liniștit.
În 2009, un sobor de preoţi a sfinţit troiţa, iar accidentele mortale au încetat. Potrivit IPJ Dâmboviţa, în respectivul loc nu au mai avut loc accidente mortale, ci doar răniri sau vătămări corporale uşoare.