Un adevărat miracol la 13 metri sub pământ! Ce descoperire au făcut arheologii, în timp ce căutau mormântul reginei Cleopatra? Ce au găsit specialiștii sub ruinele orașului antic Taposiris Magna? Vă prezentăm toate detaliile!
O echipă de arheologi a făcut o descoperire impresionantă sub ruinele orașului antic Taposiris Magna, situat pe coasta Egiptului. La o adâncime de 13 metri, cercetătorii au identificat un tunel vast și impresionant, descris de experți drept un „miracol geometric”. Structura, săpată în gresie, are o lungime de 1.305 și o înălțime de 2 metri, iar complexitatea sa constructivă i-a captivat pe specialiști.
Kathleen Martinez, arheolog din Republica Dominicană, care conduce săpăturile în zonă încă din 2004, consideră că această descoperire ar putea fi o piesă crucială în căutarea mormântului pierdut al reginei Cleopatra a VII-a. Tunelul amintește de renumitul apeduct Eupalinos de pe insula greacă Samos, care a fost construit în secolul al VI-lea î.Hr., celebru pentru designul său. Scopul exact al tunelului Taposiris Magna rămâne necunoscut, asta pentru că unele părți din el ar fi scufundate.
Taposiris Magna, fondat în jurul anului 280 î.Hr. de Ptolemeu al II-lea, fiul generalului lui Alexandru cel Mare, era un centru religios dedicat zeului Osiris și zeiței Isis, cu care Cleopatra a fost asociată. Este important de precizat faptul că în templu au fost descoperite monede cu efigiile Cleopatrei și ale lui Alexandru cel Mare, figurile ale zeiței Isis și puțuri funerare cu morminte greco-romane. Nu putem să nu aducem în discuție faptul că aceste artefacte sugerează că regina ar putea fi îngropată în apropiere, împreună cu Marc Antoniu, care a fost partenerul ei.
Un alt pas important al cercetărilor va viza și explorarea puțurilor scufundate ale Mării Mediterane. Mai multe cutremure, produse între anii 320 și 1303 d.Hr., au dus la prăbușirea unei părți a templului în apă, iar așa ar fi fost îngropate unele posibile răspunsuri la acest mister istoric. Totodată, tunelul descoperit pare că ar fi conectat la o rețea subterană extinsă care leagă Lacum Mariout de Mediterană. În timp ce mormântul Cleopatrei continuă să rămână un mister, tunelul a oferit deja artefacte valoroase, precum fragmente ceramice și un bloc de calcar, care dezvăluie mai multe despre acest oraș antic.
Citește și: Locul magic din România pe care doar câțiva oameni îl știu. Zona este păzită de ”Zâne”