Situaţia în Marea Britanie este îngrijorătoare. Cazurile COVID riscă să treacă de cifra de 100.000 de noi infecţii pe zi. Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid a declarat faptul că, dacă numărul persoanelor imunizate nu creşte, vor fi luate în calcul alte noi restricţii.
Potrivit oficialului, iarna este „cea mai mare ameninţare” pentru recuperarea post-Covid-19.
„Această pandemie nu s-a terminat”, spune Javid, care adaugă: „Virusul va fi în continuare printre noi şi va continua să ne ameninţă pe termen lung. Va fi o iarnă grea”.
Potrivit datelor oficiale, 5 milioane de britanici peste 16 ani nu sunt încă vaccinaţi: „Dacă nu sunt suficienţi oameni protejaţi cu prima doză sau cu rapel, atunci pot fi introduse noi restricţii.
Presiunea asupra sistemului naţional de sănătate creşte şi în Marea Britanie. Există aproximativ o mie de spitalizări pe zi, „dar, din fericire, numărul victimelor rămâne scăzut, aproximativ o sută pe zi.
Am ştiut întotdeauna că lunile de iarnă reprezintă cea mai mare ameninţare pentru drumul spre recuperare. Iarna oferă condiţii perfecte nu numai pentru Covid, ci şi pentru viruşi, în general”.
OMS recomandă utilizarea Regeneron în tratamentul COVID pentru pacienții cu boli cronice sau imunodeficiență.
Tratamentul a primit deja autorizația de urgență pentru utilizare în SUA, Marea Britanie l-a aprobat, de asemenea, luna trecută, iar EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și-a dat acordul pentru utilicare în urmă cu șapte luni.
CITEŞTE ŞI: A FOST DETECTAT PRIMUL CAZ DE PERSOANĂ INFECTATĂ CU TULPINA DELTA PLUS A CORONAVIRUSULUI
Bazat pe o combinație de casirivimab și imdevimab, o clasă de anticorpi monoclonali (care imită anticorpii naturali) pentru a combate infecțiile, tratamentul este produs de compania americană Regeneron, care îl vinde în SUA, informează Reuters.
Din păcate, costul unui tratament este încă foarte mare, 2.100 de dolari pe doză, guvernul SUA fiind singurul care și-a permis până acum o achiziție masivă, de 1,5 milioane de doze, în ianuarie 2021, suplimentată recent cu încă 1,4 milioane de doze ce vor fi livrate până la finalul lunii ianuarie 2022. Comisia Europeană a achiziționat în această vară doar 55 de mii de doze.
Decizia OMS de a recomanda Regeneron ca tratament împotriva COVID s-a bazat pe mai multe studii, cel mai important dintre ele fiind publicat în British Medical Journal, în iunie. Acesta a constatat că terapia a redus numărul deceselor la pacienții spitalizați cu imunodeficiență.
Sursă foto: Arhivă Cancan