Ministrul Sănătății, avertisment în legătură cu valul patru al pandemiei: ”E importantă pregătirea spitalelor”
În opinia autorităților, valul patru al pandemiei este inevitabil. Călătoriile românilor peste hotare, dar și tulpina indiană reprezintă un motiv de îngrijorare.
Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe români să se vaccineze. În opinia Ioanei Mihăilă, pregătirea spitalelor pentru situații de urgență, cât și pentru oferirea unor servicii medicale este esențială acum pentru ca România să treacă mai ușor peste valul patru al pandemiei.
”Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.
Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a explicat Ioana Mihăilă la Aleph News.
Tulpina indiană a ajuns și în România
Varianta B.1.617, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în secvenţe de genom descărcate în baza de date GISAID provenite din 44 de ţări din toate cele şase regiuni ale OMS. Cu excepția Indiei, în Marea Britanie a fost detectat cel mai mare număr de cazuri de infectare cu varianta B.1.617.
Tulpina indiană este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, a avertizat Soumya Swaminathan din cadrul OMS. Ministrul Sănătății a dat asigurări că lucrurile sunt sub control în țara noastră, chiar dacă au fost identificate cazuri de tulpină indiană.
”La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni.
Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”, a mai spus Ioana Mihăilă.