Ministrul Muncii a făcut anunțul! Românii care vor ieși mai repede la pensie. De când se aplică
Marius Budăi, ministul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare se va modifica pentru femeile din România. Ce categorie este vizată și de când se aplică regula.
În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni și crește treptat până la 65 de ani. Creșterea vâstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030.
Însă potrivit lui Marius Budăi, femeile cu trei copii vor avea șansa să iasă la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare viață pe care au adus-o pe lume. Astfel, la cererea lor, mamele vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.
(VEZI AICI: BANI ÎN PLUS LA PENSIE. VESTEA CEA MARE PENTRU MULȚI PENSIONARI)
Deși publicată în Monitorul oficial, această lege va începe să producă efecte începând cu anul 2023, fiind amânată prin OUG.
Tipurile de pensie de care pot profita cetățenii români
În continuare, vă prezentăm tipurile de pensie de care poate beneficia un contribuabil, potrivit legislației în vigoare.
– Pensia publică, de stat (Pilonul I de pensii) – începe să se calculeze în momentul în care o persoană devine angajat și contribuabil la sistemul de asigurări sociale.
– Pensia obligatorie administrată privat (Pilonul II de pensii) – reprezintă suma care se acumulează într-un cont de pensie, virată de stat din contribuția la asigurările sociale și care este gestionată și crescută de administratorii de fonduri de pensii private. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.
(NU RATA: ANUNȚUL FĂCUT DE CNPP. MODIFICĂRI LA PENSIONARE. DE CÂND SE VOR APLICA)
– Pensia facultativă (Pilonul III de pensii) este o pensie la care un român cotizează voluntar, în completarea Pilonului I și Pilonului II, pentru a-și maximiza șansele să aibă o pensie mai mare la momentul pensionării.