Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanţele militare nu a fost acela de a aduce bani la buget. Ele au fost menite să îi determine pe oameni să stea în case și să respecte măsurile impuse.
Aceste sume nu au fost prinse în buget şi oricum nu au fost plătite foarte multe dintre ele, a precizat ministrul, într-o intervenţie la B1 TV, conform Agerpres. (CITEȘTE ȘI: SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE PRIMARUL SUCEVEI! SE DOREȘTE RIDICAREA CARANTINEI DUPĂ DATA DE 15 MAI. „MURIM DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC”)
„Rolul acestor amenzi nu a fost acela de a aduce bani la buget. Niciodată. Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, să respecte starea de urgenţă. Mulţi oameni nu vor să accepte şi chiar cu preţul sănătăţii lor să respecte legislaţia în vigoare. Era un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoşi şi să nu răspândească virusul în societate. Acesta a fost rolul acestor amenzi. Nu aveau niciun alt rol. Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Şi, oricum, să ştiţi că nu au fost plătite foarte multe dintre ele”, a declarat Florin Cîțu.
Întrebat dacă a existat vreun calcul legat de banii care s-ar fi încasat din amenzi, ministrul a răspuns: „Nu, niciun calcul”. (VEZI ȘI: ACUZAȚII GRAVE ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI. IZOLETE SUSPECTE, RIDICATE DE POLIȚIȘTI ÎN ARGEȘ)
Recent, Curtea Constituţională a stabilit că amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare, acordate în perioada stării de urgenţă, sunt neconstituţionale.
De la decretarea stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare.