Guvernele s-au tot schimbat în ultimii ani, dar obiceiurile au rămas nechimbate, indiferent că e PSD sau PNL la Palatul Victoria. Ministrul actual de Finanțe se laudă cu scăderea ratei inflației, deși efectul deflaționist este mai degrabă un „merit” al contextului de criză, pe fondul pandemiei.
Florin Cîțu anunță pe pagina personală de Facebook că vom avea o revenire în V „începând cu trimestrul III al anului”, ceea ce sugerează mai debrabă o revenire în U, în cel mai fericit caz.
Comparativ cu situaţia din luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în luna mai a scăzut în 20 de state membre UE, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în alte cinci state membre, potrivit datelor Eurostat de ieri. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.
România se află totuși în grupul statelor cu cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE, după Polonia (3,4%), Cehia (3,1%), Ungaria (2,2%) și Slovacia (2,1%). La polul opus, sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Estonia (-1,8%), Luxemburg (-1,6%), Cipru şi Slovenia (ambele cu minus 1,4%).
Ce scrie Florin Cîțu pe Facebook: „Am promis mediu economic neinflationist și asta am livrat! Trei ani de zile PSD a distrus puterea de cumpărare a românilor prin creșterea galopantă a prețurilor. În regimul socialist al PSD rata inflației a crescut de al 0% la 5.4%!!!. PSD a dus Romania în topul rușinii în UE- cea mai amare rata a inflației din UE trei ani la rand. Așa i-au sărăcit pe romanii cu cei mai putini bani.
Am spus din prima zi că voi administra finanțele publice în așa fel încât să avem un mediu economic în care inflația să scadă. Și așa am făcut. Astăzi rata inflației este la 1.8% (sursa Eurostat) și am scos Romania din topul rușinii. Voi reduce cât mai mult impactul negativ al crizei economice globale asupra economiei noastre. O reveniră rapida în V începând cu trimestrul III anul acesta”, a mai scris șeful Finanțelor.
Potrivit lui Florin Cîțu, o rată a inflaţiei care scade duce la diminuarea dobânzilor, fapt care s-a întâmplat deja.
„Toate dobânzile au scăzut. Atât dobânzile la care se împrumută statul, dar şi dobânzile pentru clienţii băncilor. Foarte important. Încrederea în Guvern se vede şi în alt indicator. Moneda naţională nu se depreciază, deşi dobânzile au scăzut!!! Acest lucru se întâmplă pentru că am reuşit să avem un mediu economic neinflaţionist şi să implementăm măsuri economice care i-au convins pe investitori că finanţele publice sunt administrate responsabil şi precaut”, a mai scris ministrul de Finanțe.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3% în luna mai a acestui an, de la 2,7% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%.
Preţurile de consum, în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, au urcat cu 0,05%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,47%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estima recent că inflaţia va coborî, anul acesta, sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere. Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.