În cadrul unei conferințe de presă, Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a vorbit despre soarta cormoranilor. Legea întră în vigoare din septembrie și se aplică în toată țara.
Prin urmare, legea prevede împușcarea cormoranilor, păsări care afectează ecosistemul. Potrivit acestuia, vietățile consumă mai mult pește ca românii.
Petre Daea a menționat faptul că această problemă este la nivel european, iar ca reducere a numărului lor este o singură soluție: împușcarea lor la vânătoare:
”În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…).
Vezi și: PROIECT DE LEGE. CARE SUNT ROMÂNII CARE AR PUTEA PRIMI O CREȘTERE SALARIALĂ DE 40%
Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze.
Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Petre Daea sâmbătă, 30 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, perioada de vânare a cormoranului este stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până în luan februarie din anul următor. În cadrul conferinței de presă, Ministrul Agriculturii a reamintit faptul că numărul cormoranilor din România depășește 120.000 de exemplare.
Citește și: ESTE LEGE! CE AMENDĂ RISCĂ ȘOFERII CARE NU AU ACEST OBIECT ÎN MAȘINĂ
Cormonarii sunt păsări acvatice palmipede, dăunătoare pentru că se hrănesc cu pește, având penele de culoare neagră-verzuie, împestrițate cu alb pe cap și pe gât, cu cioc lung și încovoiat la vârf și cu coada lungă, rigidă.
Pasărea poate fi întâlnită vara în Delta Dunării unde trăiesc trei specii de cormoran: Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) (91 cm), Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) (48 cm) şi Cormoranul moţat (Phalacrocorax aristotelis) (76 cm).