Ministerul Sănătății, previziuni pozitive! „Dacă vârful îmbolnăvirilor nu depășește dublul cazurilor de acum, sistemul medical va face față”
Se pare că România are o șansă să facă față în lupta împotriva coronavirusului, dacă situația se va ține sub control, iar numărul cazurilor de contaminare nu depășește dublul celui actual. Chiar mai mult, în scurt timp o să fie îmbunătățită și capacitatea de testarea, astfel putând să fie realizate mult mai multe teste
Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat la Digi24 că în acest moment sunt ocupate jumătate din paturile ATI disponibile pentru cazurile COVID-19, iar dacă vârful îmbolnăvirilor nu va fi mai mare decât dublul cazurilor de acum, sistemul sanitar va face față. (CITEȘTE ȘI: MESAJUL DISPERAT AL LUI BĂSESCU PENTRU IOHANNIS, CU PUȚIN TIMP ÎNAINTE DE PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ: ”ESTE URGENT!”)
„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamndată jumătate. Dacă vârful nu depășește dublul celui actual putem să facem față”, a declarat Horațiu Moldovan.
O altă veste bună pe care secretarul de stat a dat-o a fost faptul că într-o săptămână sau două România ar putea ajunge la o capacitate de testare de până la 7000 de teste pe zi. (VEZI ȘI: E UNA DINTRE CELE MAI AFECTATE INDUSTRII DIN ROMÂNIA: ”ÎNTR-O LUNĂ, S-AU PIERDUT 200 MIL. €…”)
„În acest moment sunt 56 de laboratoare capabile să testeze. Sunt operaționale 43. Capacitatea de testare a crescut de 8 ori. Am aplicat o definiție de caz în care am testat pacienții simptomatici. Pe măsură ce capacitatea de testare crește, ne așteptăm să ajungem la 7000 într-o săptămână, două. Reevaluăm acest protocol de testare. Ne mai întâlnim mâine pentru a formula un document. Discutăm să mărim numărul de testări în zona de dializă și a cadrelor medicale în general”, a spus Horațiu Moldovan.
Ca urmare a creșterii capacității de testare, va fi modificat și protocolul în funcție de care se fac testările pentru COVID-19.