Ministerul Fericirii exista si pare sa functioneze mai bine decat altele
Prin infiintarea acestuia, micul regat a decis sa masoare bunastarea populatiei printr-un indicator mult mai relevant decat produsul intern brut al tarii: Indicatorul National al Fericirii. Acesta este mentionat chiar si in legea fundamentala a teritoriului, intr-un articol care s-ar traduce astfel: “Guvernul are drept scop principal atingerea fericirii de catre fiecare cetatean al tarii”.
Pentru ca indicatorii sa fie cat mai lamuritori, Ministerul Fericirii din Bhutan a participat la mai multe conferinte internationale pentru a dezvolta cele mai bune metode de cuantificare a fericirii. Bineinteles ca zambetul, respectiv consecventa in a zambi reprezinta un pilon de baza al acestei stari.
Si pentru ca orice institutie trebuie sa-si justifice activitatea, Ministerul Fericirii face si un recensamant mai special, in care cetatenii sunt nevoiti sa isi declare fericirea, respectiv nefericirea, daca este cazul.
La ultimul recensamant, 45,2% din populatia din Bhutan s-a declarant foarte fericita, 51,6% dintre respondent au spus ca sunt fericiti, iar 3,2% dintre acestia si-au declarat nefericirea.
Ruxandra Patru