Ministerul Afacerilor Externe face lumina in scandalul Bodnariu. Norvegienii au despartit de familii 16 copii romani!
Datele apartin Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, autoritatile romane aratand in acest context ca „pentru toate cazurile aflate inca in derulare, demersurile de asistenta ale MAE continua”. „In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani, ai caror copii (in total, 16 copii) au fost preluati de autoritatile norvegiene”, explica MAE.
Potrivit raspunsului furnizat de MAE, „in ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, totalizand 10 copii, care s-au solutionat, in cinci cazuri, prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor cetateni romani rezidenti in Norvegia”, a aratat MAE pentru Digi 24.
Date fiind circumstantele, masurile intreprinse in tot acest timp de autoritatile de la Bucuresti au inclus si declansarea unor anchete sociale paralele in Romania, concluziile lor stand ulterior la baza unor solicitari oficiale transmise guvernului norvegian pentru repatrierea minorilor. „Pe plan intern, ANPDCA a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliul parintilor din Romania si in familiile extinse ale minorilor. in majoritatea cazurilor, anchetele s-au finalizat cu decizia partii romane de a solicita partii norvegiene repatrierea asistata a copiilor. Pentru toate cazurile, solicitarea autoritatilor romane competente de repatriere a copiilor a fost notificata pe cale oficiala partii norvegiene de catre Ambasada Romaniei din Oslo”, transmite MAE.
Ministerul Muncii confirma cifrele
Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie au confirmat datele aflate in evidenta MAE, aratand in plus ca pentru 11 copii au fost transmise solicitarile de repatriere prin intermediul MAE si al Ambasadei de la Oslo. In trei cazuri urmeaza a fi demarate anchete sociale la domiciliul familiilor, urmand a fi ceruta „repatrierea/returnarea copilului in Romania”.
Precedente internationale
Cazurile Bodnariu, Nan si toate celelalte in care sunt implicati parinti de nationalitate romana nu sunt nici pe departe unice. Din 1920 incoace, sute de mii de copii de nationalitati diferite au fost luati din sanul familiei si plasati in familii adoptive, potrivit unui raport intocmit, in 2012, de Comitetul Nordic pentru Drepturile Omului (NCHR).
„Din experienta noastra, se pare ca sunt vizate de serviciile sociale din Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda in special familiile tinere, monoparentale, familiile cu o educatie si o situatie economica mai precara, familiile cu probleme de sanatate si familiile formate din imigranti. De asemenea, parintii cu credinte religioase si filosofice care nu par sa fie acceptate politic sunt mai adesea considerati ca fiind parinti neadecvati, ceea ce determina consiliile sociale, la sfatul asistentilor sociali, sa indeparteze copiii de familiile lor si sa-i plaseze in familii adoptive”, se arata in raportul NCHR.
Documentul aminteste si ca Norvegia si Finlanda au fost deja condamnate de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru incalcarea drepturilor copiilor si parintilor.
Cazuri de rasunet international
– La inceputul anului 2012, relatiile diplomatice dintre Norvegia si India au intrat in impas dupa ce asistentii sociali au luat din sanul familiei doi copii, de 3, respectiv 1 an. Tatal, cercetator, lucra in Norvegia din 2007, iar copiii au fost plasati in familii surogat in mai 2011. Motivele? Dormeau in pat cu parintii, iar mama ii hranea cu mana. A fost nevoie de luni de presiune si de interventia ministrului de Externe indian pentru ca situatia sa se rezolve. Totusi, in urma indelungatei separari de parinti, baietelul in varsta de 3 ani a incetat sa vorbeasca.
– in noiembrie 2011, copiii de 8, respectiv 12 ani ai unei familii originare din Sri Lanka, aflata in Norvegia de doua decenii, au fost luati de Protectia Copilului si plasati in doua familii surogat. „Ni s-a spus ca nu stim sa ne crestem copiii. Fiul si fiica noastra imparteau aceeasi camera si acelasi pat, fapt cu care serviciul de Protectie a Copilului nu a fost de acord”, declara, in martie 2012, tatal copiilor. Potrivit acestuia, in raportul de circa 100 de pagini care i-a fost prezentat aparea si acuzatia ca „da copiilor prea multa ciocolata”.
– in 2015, o familie turca a reusit sa-si pastreze copiii doar pentru ca a plecat la timp din tara. „intr-o zi, au invitat-o pe fiica mea de 17 ani la o audiere. Am ezitat la inceput, dar apoi mi-am facut repede bagajul si am fugit in Turcia. Cateva zile mai tarziu, o persoana de la institutie ne-a informat ca exista un dosar pe numele nostru. Daca am fi asteptat inca un pic, ne-ar fi luat copiii”, declara mama, care traise in Norvegia peste 30 de ani. Cat despre motivele invocate in dosar, pe lista figura acela ca si-a pus fiul care sufera de epilepsie sa doarma in camera cu ea.
– La inceputul anului trecut, presedintele Cehiei, Milos Zeman, a avut o iesire publica violenta impotriva statului norvegian, pe care l-a acuzat de practici similare celor naziste. Asta, dupa ce, in 2011, doi frati, copiii unui cuplu ceh, au fost luati in custodie de autoritatile din Norvegia, separati unul de celalalt si plasati in ingrijirea a doua familii surogat. Potrivit presei din Rusia si Cehia, care a prezentat speta, ca si declaratia liderului de la Praga, cazul fratilor Michalákov a fost declansat de sesizarea unei educatoare, potrivit careia unul dintre copii ar fi spus ca tatal i-a strecurat mana in pijama.
– Un al doilea caz care vizeaza parinti de origine ceha a aparut cu doar cateva zile in urma, fiind vorba de o fetita de 9 luni, luata de Protectia Copilului din Norvegia in jurul Craciunului si internata intr-un spital, in conditiile in care copilul sufera de probleme congenitale la rinichi si necesita tratament medical constant pana cand se va putea realiza un transplant. Potrivit informatiilor aparute in presa ceha, parintilor li s-ar fi reprosat ca nu s-au ocupat suficient de copil.
– in octombrie 2014, copilul de 5 ani al unei familii de origine rusa, Natalya si Sergey Shianok, nu s-a mai intors acasa de la scoala, fiind luat de asistentii sociali si plasat in custodie. Potrivit parintilor, cu cateva zile inainte copilul povestise colegilor cum isi pierduse un dinte de lapte cand mama sa l-a schimbat de tricou. in raportul Protectiei Copilului a aparut insa ca mama, in mod intentionat si abuziv, i-a scos dintele. in ciuda implicarii oficialilor rusi, baiatul se afla in continuare in grija unei familii norvegiene adoptive, fara ca mama sa aiba informatii despre acestia si despre locul in care se afla fiul sau.
– si in Lituania au fost discutii aprinse pe tema modului in care autoritatile norvegiene reactioneaza la presupusele incalcari ale drepturilor copilului, dupa ce mai multi parinti de origine lituaniana s-au trezit ca le sunt luati copiii. Motivele au variat de la „insuficienta grija parentala” la „copilul este fortat sa invete prea mult”.
(Gabriel Niculescu)