„Milionarul fara chip” isi face sediu de firma in cladirea-simbol a Oradei! Baga milioane de euro in ea si are muncitori straini!

De: Cancan
Publicat: 08/01/2013 | 10:38

Este vorba despre hotelul care poartă numele palatului Vulturul Negru, scos la vânzare în 2010 prin intermediul unei case de avocatura din Bucureşti la valoarea de 5 milioane de euro şi care acum aparţine magnatului Teszari Zoltan. 

  Clădirea este în plină renovare iar proiectul este unul extrem de ambiţios, căci Teszari a cerut arhitecţilor să-i redea frumuseţea de odinioară până la cele mai mici amănunte.

Si-a angajat muncitori straini!

Zoltan Teszari

Lucrările sunt coordonate de Arnold Macalik, un arhitect clujean care a studiat documentele originale şi care supraveghează îndeaproape echipajele de constructori.
Pentru realizarea lucrării, magnatul a ales cei mai buni muncitori din ţară şi din străinătate pentru fiecare tip de obiectiv, lucru apreciat de arhitect. 

Arhitectul are obligatia sa redea in detaliu fosta glorie a cladirii

„Nimeni în această ţară nu vrea să investească atât de mult într-o asemenea lucrare. Nici măcar Ministerul Culturii”, a declarat arhitectul, refuzând , însă, să dezvăluie suma pusă la bătaie de magnat. Zvonurile roiesc insa in jurul catorva milioane de euro.

Palat realizat din materiale pretioase

Ridicat în 1907 după modelul celebrei Galerii Victor Emmanuel din Milano, palatul Vulturul Negru a fost realizat iniţial din material preţioase, folosindu-se ceramică smălţuită şi tâmplării de cea mai înaltă calitate. Acum, pentru ca imobilul să recapete strălucirea iniţială, au fost eliminate toate kitschurile adăugate de-a lungul anilor de foştii proprietari.
Totodată, Teszari a cerut ca până şi ferestrele şi uşile să fie după modelul original iar pentru a-i face pe plac, tâmplarii le vor reconstitui după cele rămase „în viaţă” în locuinţe din alte părţi ale palatului.

Zoltan Teszari a investit peste cinci milioane de euro pe cladire si mai investeste alte cateva pentru renovarea ei

De asemenea, fiecare fereastră va avea iar obloane, ca-n vremurile bune. În plus, se vor face lucrări de consolidare a planşeurilor, tavanele false apărute în „epoca modernă” fiind desfiinţate. Se va reabilita podeaua din terrazzo, un material compus din marmură, granit, cuarţ ori sticlă, dar şi liftul original. „S-au găsit nişte picturi murale deosebite, care vor fi restaurate”, a mai spus arhitectul care se va asigura ca nu doar interiorul ci şi exteriorul să fie în aceeaşi notă, adică tot cât mai aproape de original.

Face legatura intre trei strazi

Palatul Vulturul Negru a fost ridicat la începutul secolului XX pe amplasamentul vechiului han Vulturul, celebru pentru personalităţile vremii care îi călcau pragul. 

Asa arata pe vremuri Vulturl Negru

La momentul inaugurării, palatul avea cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. Caracteristic era şi atunci pasajul în formă de Y, acoperit cu sticlă, care face legătura între trei străzi. La parter, în pasaj, se găseau magazine. Hotelul avea 75 de camere confortabile şi cu mobilier de lemn, dispunând de lumină electrică, instalaţie de apă, încălzire cu aer şi 12 săli de baie. Vizitatorii erau duşi la etaj cu liftul. În scurt timp, palatul a devenit punct de referinţă pentru viaţa Oraşului Nou. Vitraliul Vulturul Negru, emblema ansamblului, a fost făcut în anul 1909, în atelierul orădean Neumann K. De-a lungul anilor, clădirea a suferit nenumărate transformări, în special nivelul inferior, distrugându-se vitrinele originale şi o parte din decoraţii.
Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, Teszari a donat municipalităţii orădene parte din mobilierul din palat. Termenul de finalizare a renovărilor a fost stabilit pentru acest an. Interesant este ca „Vulturul negru” este chiar denumirea distinctiei primite de Teszari in urma cu o luna, la Gala premiilor oferite de patronatul din Bihor. 

Un milionar extrem de discret

Poreclit „milionarul fara chip”, Zoltan Teszari se afla in fruntea imperiului RCD-RDS si figureaza pe locul sase in topul celor mai bogati romani cu o avere de peste 700 de milioane de euro. El duce o viata extrem de retrasa si nu apare la niciun eveniment public, de unde si porecla de care se bucura. Federatia Patronatelor din Bihor i-au acordat lui Teszari ordinul „Vulturul negru” pentru succesul afacerii pe care a dezvoltat-o si pentru ca a adus notorietate naţională municipiului de pe Crişul Repede şi judeţului Bihor. ost vicecampion european la judo, magnatul s-a lansat în afaceri în 1990, când avea doar 20 de ani, cu o tonetă de îngheţaţă, trecând apoi la afaceri cu programe prin cablu. Desi toata lumea a auzit de el, foarte putini sunt cei care l-au vazut in realitate. Se spune ca doar cativa dintre angajatii sai il cunosc direct. Paparazzii CANCAN au reusit, anul trecut, sa-l fotografieze in exclusivitate. Celebrul magnat locuieste la marginea unei paduri din Oradea, printre oameni simpli, acolo unde s-a mutat in urma cu trei ani. El sta intr-o anexa a unui hotel de doua stele aflat la cativa kilometri de oras. A ales simplitatea in locul opulentei, fara sa iasa in evidenta sau sa participe la vreun cocktail monden, desi a ajuns un om bogat ca patron de televiziuni, distributie prin cablu a televiziunilor si IT. Miliardarul are o viata extrem de normala, singurul lucru care il scoate in evidenta fiind un Porsche Cayenne cu care circula foarte rar si asta doar atunci cand merge in oras sau trece pentru scurt timp granita in Ungaria. In rest, nimic nu te face sa crezi ca barbatul mereu ingandurat care trece pe langa tine este un om cu o avere impresionanta. Omul prefera sa mearga pe jos cele cateva sute de metri de la locuinta la birou, uneori cu capul plecat, alearga prin padure si vorbeste natural cu oamenii care ajung in zona respectiva. Mai toata lumea crede ca patronul complexului este un anume „Cosmin”. Sotia miliardarului si copilul acestora sunt si ei aproape invizibili si nimeni nu ii poate identifica. Teszari isi iubeste enorm sotia, care a fost la un pas sa-l paraseasca in urma unei boli crunte.

 

Alexandru M. Dancu