Miliardarul român, acuzat că a sărăcit un stat african, petrecere faraonică pe insula bogaților: băuturi de zeci de mii € într-o singură noapte!
„Cel mai deștept băiat” din energie, multimilionarul în euro Bogdan Nicolae Buzăianu, șochează la fiecare apariție, în ciuda faptului că este „vânat” pentru devalizarea unui stat african. Cel care e acuzat că a sărăcit Gambia o ține din „aroganță” în „aroganță” în Saint Barth, unde, potrivit unui reportaj realizat de o televiziune din Franța, cheltuie pe băuturi fine zeci de mii de euro în fiecare seară. CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, imagini uluitoare de la una dintre petrecerile faraonice organizate de afaceristul acuzat că a făcut prăpăd până și în Gambia, țară care vrea să recupereze de la el un prejudiciu de 45,3 milioane dolari, potrivit autorităților de acolo.
De o bună perioadă, Bogdan Buzăianu, cunoscut și ca „devalizatorul Hidroelectrica”, a ales să-și exporte „aroganțele” în Saint-Barth, o insulă luxuriantă, parte a Franței, situată în Marea Caraibelor. Acolo, afaceristul are deja un statut aparte, iar în restaurantul Le Ti St. Barth este deja o legendă. Pe pereți sunt poze cu el, grație faptului că acolo a cheltuit, de-a lungul anilor, sute de mii de euro pe petreceri. Una dintre ultimele sale descinderi în respectivul local a reprezentat un subiect pentru o prestigioasă televiziune franceză.
Petrecere faraonică într-un restaurant din St. Barth
Zeci de mii de euro cheltuiți pe băutură
Nu a fost niciodată audiat în România și probabil nici nu va fi
La petrecerea organizată de Bogdan Buzăianu în Le Ti St. Bart a fost prezent și un ofițer sub acoperire al unui serviciu secret aflat în subordinea unui minister, astfel că nu trebuie să surprindă faptul că Bogdan Buzăianu nu a fost audiat niciodată în România, în condițiile în care numele său a apărut în mai multe dosare. Ofițerul acoperit, poreclit de Buzăianu 007, a fost la rândul său implicat în mai multe dosare penale, de unde a fost extras miraculos, vezi cazul unui fost ministru de Interne condamnat definitiv pentru o mită. Vom reveni despre aceste legături extrem de complexe, inclusiv cu magistrați și familiile acestora, practic cum se explică multe lucruri interesante.
Reamintim că, prin firma sa, Energy Holding, Bogdan Buzăianu a obținut cele mai mari contracte cu Hidroelectrica. Potrivit Euro Insol, compania de stat a pierdut 1,44 miliarde lei (aproximativ 300 de milioane de euro) doar în perioada 2006 – 31 mai 2012 din cauza contractului la preț mult sub cel al pieței încheiat în 2004 cu Energy Holding.
Interzis în Gambia, statul i-a confiscat proprietățile
Cea mai mare afacere a celor doi a fost exportul de lemn din pădurile Gambiei. În 2014, fostul președinte al țării i-a acordat monopol de export companiei Westwood, controlată de el și de Buzăianu prin interpuși. Reglementările Departamentului pentru păduri impuneau o taxă de 3000 de dolari pentru fiecare container de lemn exportat, însă din 2014 până în 2017, Westwood ar fi exportat 15.106 containere cu bușteni fără să plătească această taxă. Așa ar fi creat prejudiciul de 45.318.000 de dolari, se arată în raportul parlamentar.
Între timp, autoritățile africane au decis confiscarea tuturor proprietăților de pe teritoriul țării ale lui Bogdan Buzăianu. În plus, Gambia i-a declarat persona non grata pe omul de afaceri român și pe nepotul lui, Dragoș și le-a interzis intrarea și afacerile în țară. Iată cum Gambia a fost mai decisă decât Romania, unde situația este mult mai complexă.
Banii din energie
Curentul era furnizat de compania de stat Hidroelectrica de la hidrocentrale de pe Dunăre și era apoi comercializat de Energy Holding, compania pe care Buzăianu o înființase în anul 2000. Curentul trecea scriptic prin contabilitatea Energy Holding, iar procesul de cumpărare – vânzare era realizat automat printr-un sistem informatic instalat la sediul firmei din Strada Paris din București, la câțiva pași de Guvernul României.
Până în 2012, softul de tranzacționare a înregistrat cum societatea lui Buzăianu achiziționa curentul electric de cele mai multe ori la jumătate din prețul normal.
A pus mâna inclusiv pe două hoteluri
Firma controlată de Bogdan Buzăianu ar fi trebuit să plătească 5 milioane de dolari pentru concesiunea hotelului Ocean Bay și 2 milioane de dolari pentru Sun Beach Hotel. Banii trebuiau să intre direct în Fondul național de pensie, Social Security and Housing Finance Corporation, cei care dețineau în acte resorturile.
Cel care administra afacerile în Gambia în numele familiei era Dragoș, nepotul lui Bogdan Buzăianu.
Dragoș Buzăianu, mare amator de petreceri
This browser does not support the video element.