Este vorba despre o companie energetică, care are circa 13.000 de angajați, și care se confruntă cu mari probleme financiare.
Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajaţi, se află într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere financiar, relatează Adevărul.
Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligaţiilor pe termen scurt şi că există o „incertitudine semnificativă” privind capacitatea companiei de a-şi continua activitatea.
„Atragem atenţia asupra Notei 34 „Continuarea activităţii” la situaţiile financiare, care menţionează faptul că, în principal din cauza creşterii imprevizibile a preţului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei şi prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumaţi prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniţi. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilităţile Societăţii de a-şi onora obligaţiile pe termen scurt. Aceste condiţii, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existenţa unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societăţii de a-şi continua activitatea„, se arată în raportul auditorului independent BDO audit.
„Şefii companiei dau vina pe costurile foarte mari cu certificatele de emisii de dioxid de carbon. Acestea trebuie achiziţionate obligatoriu, anual, pentru a obţine dreptul de funcţionare, în condiţiile în care compania este un mare poluator. În cazul CEO, au ajuns să depăşească 40% din cifra de afaceri. Într-adevăr, certificatele sunt scumpe, însă au existat o serie de atenţionări, inclusiv la nivelul ministerului, legate de faptul că managementul companiei ar fi refuzat achiziţionarea lor când erau mai ieftine”, anunță și Hotnews.