Românii stabiliți peste hotare se întorc acasă de sărbători, dar cei mulți dintre ei sunt nevaccinați, așa că vor intra în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că, în weekend, aproximativ 16.000 de persoane au ajuns în România.
De sâmbătă până duminică, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au trecut peste 168 de mii de persoane, cu aproximativ 48.500 de mijloace de transport, potrivit Poliției de Frontieră. În contextul apariției noii variante a coronavirusului, Alexandru Rafila îi sfătuiește pe români să respecte regulile impuse de autorități.
”Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze. Ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm, atunci când o să vină noul val pandemic, o să avem probleme foarte mari, tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi, care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic. Înțeleg nerăbdarea și nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în țările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu-l fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă”, a subliniat Alexandru Rafila.
Măsura privind intrarea în carantină se aplică și persoanelor care vin dintr-o țară membră a Uniunii Europene, chiar dacă țara respectivă nu se află în zona roșie. Astfel, sunt vizate de măsura carantinei toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 499 cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, dintre care 10 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Noua variantă a coronavirusului, Omicron, este mult mai contagioasă iar Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Există anumite simptome specifice la care populația trebuie să fie atentă.
Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare” de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă… persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)
Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.