Mihai Șora a făcut o comparație inedită pe rețelele de socializare. Marele filozof a asemănat alegerile prezidențiale dintre candidații Donald Trump și Joe Biden cu alegrile din România, care au avut loc în urmă cu mulți ani între Vadim Tudor și Ion Iliescu.
„Știm că nu le este ușor prietenilor americani, căci am trecut și noi prin nefericirea de a fi nevoiți să alegem între Vadim și Iliescu, dar acesta este jocul democratic, iar – în absența lui – n-ar fi nici libertate, nici competiție reală, la limită – nici votare. Iar Girafa ar avea, desigur, gâtul foarte scurt. Va fi o noapte albă.”, a scris Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.
Postarea filozofului român a născut controverse pe pagina sa de Facebook.
„Nu înțeleg comparația, Trump este unul dintre cei mai buni președinți pe care i-a avut SUA în istoria ei. E cumplit sa fii american acum. La fel cum am votat Iliescu in 2000 și a fost cumplit. Jocul democratic, domnule Șora, e ușor strâmb in SUA. O democrație permite mai mult de doua voci. Multă lume vorbește despre democrația americană, doar ca ea suferă rău de tot. Pana acum nu s-a văzut atât de clar pentru ca aspiranții la președinție nu erau penibili. Acum, din păcate, sunt amândoi penibili.
Ma oripileaza, domnule Sora, sa vad atat de multi suporteri Trump printre fanii dumneavoastra. Poate au uitat sau nu au trait comunismul romanesc. Eu traiesc de 20 de ani în SUA si stiu ca niciun presedinte nu a avut tendinte dictatoriale ca Trump. Niciun presedinte nu si-a subminat propria natiune ca Trump. Niciun presedinte nu a pus interesele lui inaintea celor ale natiunii pe care o conduce. Niciun presedinte nu si-a umilit concetatenii ca Trump. Niciun presedinte nu si-a numit oamenii de stiinta idioti sau a declarat ca ii face placere sa stranga femeile de partile intime. Un astfel de personaj abject si toxic ar trebui scuipat de natiunea asta care si-a creat un destin atat de ilustru si care m-a primit cu bratele deschise in mediul academic. Si va fi!”, sunt câteva dintre comentariile de la postarea lui Mihai Șora.
După cele aproape 500 de comentarii primite, Mihai Șora a adăugat: „Văd multe scurtături în comentarii, radicalizări, insulte.
Comparația mea nu se referă la persoane, ci la împrejurări, la nefericirea (cum o numesc mai sus) de a avea de ales între două versiuni neconvingătoare de politicieni.”, a mai spus filozoful pe Facebook.