Mihai Popescu, unul dintre supraviețuitorii infernului #Colectiv, a făcut noi mărturii șocante azi, după ce au fost făcute publice imagini nemaivăzute din noaptea morții de 30 octombrie 2015. Tânărul în scaun cu rotile salvat din flăcări de prieteni a fost unul dintre martorii care au fost audiați astăzi în procesul deschis în urma tragediei.
În vârstă de 19 ani, Mihai Popescu a fost audiat azi în regim de urgență și nu se simțea deloc bine. El a povestit cu multă emoție în glas cum s-a schimbat viața lui după ce a trecut la propriu prin flăcările iadului. El și-a pierdut mama la scurt timp după tragedia #Colectiv, pentru că, pe fondul stresului, femeii i-a recidivat cancerul. Dacă înainte putea să își împingă singur scaunul cu rotile acum este dependent de cineva… din nefericire, el nu mai poate practica înotul și nici nu mai poate lucra.
“Am suferit arsuri de gradul trei pe 36 la sută din corp; pe mâini, pe piept, picioare și gât, am arsuri de gradul II și I. În total, am zăcut peste patru luni prin spitale în țară. Am suferit peste 30 de intervenții chirurgicale. Mâna dreaptă nu o pot folosi deloc, am pierdut și un deget. Stânga poate fi folosită doar parțial, nu am plămânii afectați. Deficitul motoriu e dinainte de incendiu. Înainte de incendiu, puteam folosit complet mâinile. Mă puteam mișca cu căruciorul cu rotile. Acum am nevoie de ajutor permanent fiind în cărucior cu rotile.
Înainte, practicam înot de performanță, dar acum nu mai pot. Profesional, este imposibil să mai fac specializarea pentru care m-am pregătit, respectiv desen grafic în domeniul IT. Pot folosi calculatorul, dar nu pot desena.
Viața de familie a fost afectată sever. Mama mea a murit la scurt timp. Pe fondul acestei tragedii, mamei i-a revenit un cancer pe care îl avuse și nu a reușit să îi mai facă față. Mă ajută tatăl și mătușa mea. Mă simt demoralizat pentru schimbarea subită a planurilor de viață”, a mărturisit Mihai Popescu în fața unui judecător de la Tribunalul București.
În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, Mihai Popescu se afla lângă cei mai buni prieteni, Pavlos şi Laurenţiu, care l-au salvat, fără să se gândească prea mult la ei. În tot haosul, cei doi l-au cărat pe amicul lor pe braţe până la ieşire. “Dacă îl lăsa acolo, îl călca lumea în picioare şi nu se mai alegea nimic. (…) .Tatăl lui, să-i dea Dumnezeu sănătate, s-a dus acolo unde s-a întâmplat, lumina s-a stins şi cu lanterna şi-a căutat printre morţi băiatul. A avut atâta putere!”, povestea în octombrie 2015 Rada Costache, o vecină, relatează digi24.ro.
Mariana Oprea, una dintre supraviețuitoarele tragediei de la #Colectiv, a dat și ea astăzi declarații – a avut arsuri pe aproape toată fața și pe cap. La fel ca Mihai Popescu, și tânăra de 32 de ani nu poate să mai lucreze așa cum făcea înainte de infernul izbucnit în acea noapte fatidică. În timpul mărturisirilor făcute azi, ea nu și-a putut stăpâni lacrimile.
“Am avut un atac de panică. Scuze. Sunt mai multe. Am arsuri pe 45 la sută din corp, de gradele 2 și 3. Am ajuns prima oară acasă după trei luni. Am fost spitalizată în total aproximativ… nu prea pot aproxima.Am avut peste zece operații. După externare, am facut kinetoterapie și terapie psihologică.
Am pierdut toate degetele de la mâna stângă și unul de la mâna dreaptă… (n.r.: își arată mâinile judecătorului care nu poate privi). Plămânii mi-au fost afectați. Respir dificil constant. Obosesc imediat. Insuficiență respiratorii acută. Lucram atunci ca arhitect, dar făceam design grafic 3D. Nu mai pot face nimic. Se lucra cu creion electronic și mouse. Capacitatea mea de muncă e pierdută în proporție de 90 la sută. Mama și fratele meu au suferit foarte mult. Au fost mereu alături de mine. Mama a depus imediat dosarul de pensionare după accident.
De atunci, nu am mai putut lucra pe fondul situației și nici din cauza durerilor și a fricii incontrolabile”, a declarat Mariana Oprea după care a ieșit din sala de judecată plângând.