Pe data de 1 septembrie, în jurul orei 10:30, Cercea Mihaela Minodora a plecat voluntar de acasă și nu s-a mai întors. Părinții au anunțat polițiștii sibieni în jurul orei 12:30. Fata de 13 ani este din localitatea Șaroș pe Târnave, jud. Sibiu.
Autoritățile au transmis care sunt semnalmentele fetei dispărute: înălțime 155 cm, greutate 47 de kg, ochi căprui, păr brunet, constituție atletică.
În momentul plecării, minora purta o bluză cu mâneci lungi de culoare roșie, pantaloni blue jeans de culoare albastră și adidași culoare închisă.
Oricine o vede pe Cercea Mihaela Minodora trebuie să sune la 112 sau să se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a oferi toate detaliile către structurile competente. Procedura este prevăzută în Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.
„În cazul identificării unei persoane care a fost introdusă în SINS (Sistemul Informatic Național de Semnalări, n.a.) o semnalare din categoria celor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), aceasta este informată despre existenţa semnalării şi i se solicită consimţământul cu privire la transmiterea informaţiilor privind adresa la care locuieşte către persoana care a sesizat dispariţia”, extras din Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.
(CITEȘTE ȘI: Alertă în România! Denis a dispărut de acasă. Dacă vă întâlniți cu el, sunați la Poliție)
Data de 25 mai este marcată ca fiind Ziua internațională a copiilor dispăruți. Cu această ocazie, în anul 2023, Poliția Română și asociația „Telefonul copilului” au lansat o campanie de prevenție a dispariției voluntare în rândul minorilor. Prin intermediul proiectului, se încearcă încurajarea copiilor care se simt singuri și neînțeleși să nu plece singuri în lume, ci să ceară ajutor gratuit.
Cu doar câteva zile înainte de începerea campaniei, pe data de 19 mai 2023, a fost comunicat un număr total de 3.277 copii căutați care n-au fost găsiți și 3.318 care au reușit să fie depistați. La aceeași dată, autoritățile demarau acțiuni pentru a găsi 394 de minori. Din acest număr, 238 nu sunt la prima abatere, iar 141 proveneau din centre de plasament.
În cazul minorilor, autoritățile au creat un sistem de tipul RO-ALERT prin care să transmită toate detaliile spre identificarea celor care nu sunt de găsit. Acest mecanism a intrat în vigoare încă din luna septembrie a anului 2022.
(CITEȘTE ȘI: Alertă în Bacău! Țuțu Nicolae a dispărut fără urmă. Cine îl vede este rugat să sune la 112)