Postul Crăciunului a început pe data de 14 noiembrie 2024, durează 40 de zile, și se va încheia pe 24 decembrie. Pentru persoanele care sărbătoresc Nașterea Domnului pe rit vechi (pe 7 ianuarie), atunci postul Crăciunului a început pe 28 noiembrie și se va încheia pe 6 ianuarie. Sunt câteva restricții impuse de rânduielile creștine, printre care și obiceiurile privind alimentele care nu se consumă, precum ouă, carne, brânză, lapte și alte derivate ale acestora. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, spune ce alt produs este interzis în post. La el sigur nu s-au gândit mulți!
Postul Crăciunului se încheie de pe data de 24 decembrie 2024, iar creștinii țin cont de anumite obiceiuri și tradiții. Rânduielile creștine arată că enoriașii care vor să țină post trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, chiar și legate de alimentație. Au interzis la mai multe alimente, sigur în zilele în care nu există dezlegare. Spre exemplu, carnea, ouăle, laptele, brânza și alte derivate ale acestora sunt interzise în zilele în care oamenii vor să țină post.
Mihaela Bilic le-a explicat românilor că mai există un aliment care nu ar trebui consumat atunci când ții post. Medicul nutriționist spunea că eliminarea uleiului este la fel de importantă precum eliminarea celor menționate mai sus.
„Nu știu dacă au fost nutriționiști de față atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline.
Dacă aveți curiozitatea să vedeți cât de rare sunt dezlegările la ulei și vin din timpul postului veți fi uimiți. Este de asemenea interesant că uleiul și vinul au fost puse în aceeași categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puțin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete și humus, pateu vegetal, cartofi prăjiți, șnițel de soia, produse de patiserie și de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este)”, scria specialista în nutriție, în urmă cu ceva vreme.
CITEȘTE ȘI: Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui? Care este mai sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic
Medicul nutriționist a venit și cu câteva recomandări pentru cei care vor să țină post. Aceasta a prezentat câteva mâncăruri delicioase, care merită încercate în această perioadă.
„Ce mai rămâne? Greu de zis: ciorbe și mâncăruri de legume (gătite fară ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut). Atenție și la salate, fără ulei nu se prea poate, iar semințele și oleaginoasele (nuci, alune, migdale) au 40% ulei.
Departe de mine dorința de a fi cârcotașă, dar decât să ținem post mâncând pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ținem deloc. Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, adică fără grăsime. Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul. Și da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier și de cocos”, a mai scris aceasta, pe Facebook.