Miere sau zahăr? Care este mai sănătos, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

Publicat: 10/11/2024 | 11:02
Miere sau zahăr? Care este mai sănătos, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. Sursă foto: colaj cancan

Mierea sau zahărul? Care dintre ele este mai sănătos? Celebrul medic nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat într-un videoclip pe YouTube că mulți oameni aleg mierea ca alternativă naturală la zahăr, însă diferențele între cele două sunt mai puțin evidente decât s-ar putea crede. 

Potrivit Mihaelei Bilic, atât mierea, cât și zahărul, indiferent de tipul lor (alb, brun, rafinat sau nerafinat), sunt agenți de îndulcire cu o structură chimică similară. Ambele sunt dizaharide, ceea ce înseamnă că sunt compuse din două molecule: una de glucoză și una de fructoză. Deși ambele îndulcesc, există diferențe importante în modul în care organismul le procesează. 

CITEȘTE ȘI: Remediul natural pentru stres și imunitate, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Natura ne vindecă de toate!”

Miere sau zahăr? Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic

„Mierea nu necesită digestie. Saliva albinelor scindează legătura dintre glucoză și fructoză, iar în momentul în care o înghițim, aceasta trece direct în sânge, fără să mai fie nevoie de metabolizare.”, spune Mihaela Bilic.

În schimb, zahărul trebuie să fie digerat înainte ca moleculele sale să fie absorbite în sânge. Din această cauză, mierea are o putere de îndulcire mai mare, simțindu-se mai dulce, deoarece fructoza este deja „liberă” și disponibilă imediat pentru organism. 

Miere sau zahăr? Care este mai sănătos, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. Sursă foto: youtube @ Mihaela Bilic

Din punct de vedere caloric, diferențele nu sunt semnificative. Atât mierea cât și zahărul au un conținut caloric aproape identic, aproximativ 300 de calorii pentru miere și 400 de calorii pentru zahăr la 100 de grame. Însă, un aspect esențial este volumul: mierea este mult mai densă, deoarece conține aproximativ 20% apă, iar zahărul, fiind cristalizat, nu conține apă. Prin urmare, pentru o linguriță cu vârf de zahăr, doar jumătate de linguriță de miere este suficientă pentru a obține același efect de îndulcire. 

Un alt sfat important oferit de Mihaela Bilic este că, dacă utilizați mierea în băuturi fierbinți, mai ales la temperaturi de peste 70 de grade Celsius, aceasta își pierde majoritatea beneficiilor. Așadar, mierea trebuie folosită cu grijă, fără a o expune la temperaturi ridicate sau a o adăuga în prăjituri. 

„Fiți zgârciți cu mierea, chiar dacă este naturală și plină de beneficii pentru sănătate. De îngrășat, ea vă îngrașă la fel ca zahărul.”, a conchis nutriționistul.

Așadar, alegerea între miere și zahăr ar trebui să se bazeze pe cantitate și utilizare, nu pe mitul că mierea ar fi o variantă semnificativ mai sănătoasă. 

CITEȘTE ȘI: Care este cel mai sănătos pate de ficat din comerț, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic