Miercurea Albă din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce este total interzis să faci azi, 8 mai 2024

Publicat: 08/05/2024 | 14:16

Săptămâna Luminată a început după ziua de Paște și Învierea Domnului. Începe de luni, 6 mai, și se termină cu Duminica Tomii. Toate zilele din această săptămână au denumiri speciale: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. Această perioadă este marcată de obiceiuri și de tradiții. Ce nu este bine să facă enoriașii în Sfânta Miercuri?

Săptămâna Luminată a început de luni, 6 mai, și se va încheia duminică, pe 12 mai. În zilele acestea, credincioșii au de respectat o serie de tradiții și de obiceiuri, cu scopul de a celebra Învierea Domnului. Se spune că Botezul era săvârșit în noaptea de Paște, iar cei botezați se numeau „luminați” și purtau haine albe întreaga Săptămână Luminată. Tocmai de aici i-ar fi și numele de „Luminată”.

CITEȘTE ȘI: CE OBICEIURI TREBUIE SĂ RESPECȚI ÎN MARȚEA ALBĂ, DIN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. CARE SUNT TRADIȚIILE CREȘTINE CARE SE SĂRBĂTORESC PE 7 MAI

Ce nu este bine să faci în Miercurea Luminată

Ziua de 8 mai este Miercurea Albă, Miercurea Luminată sau Sfânta Miercuri. Toate cele trei denumiri speciale sunt corecte. În această zi, enoriașii trebuie să țină cont de anumite tradiții și superstiții, pentru a le merge bine tot anul. Anumite obiceiuri sunt menite să celebreze Învierea Domnului.

Din străbuni se spune că nu este bine să muncești în această zi, pentru că atragi rozătoarele în casa ta, iar ele îți vor mânca bucatele. În acest context, ziua de miercuri mai poate fi numită și „nunta șoarecilor”. Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt zile cu „hărți”, adică este dezlegare la dulce.

CITEȘTE ȘI: CÂT TIMP REZISTĂ DROBUL DE MIEL ÎN FRIGIDER, DE FAPT, FĂRĂ A SE ALTERA

Ce este interzis în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată vine la pachet cu o serie de restricții și reguli de respectat de către creștinii ortodocși. În Marțea Albă este interzis lucrul, spălatul rufelor, curățenia în casă. De pomană se dau vin și pască. În Miercurea Luminată, femeile nu au voie să lucreze pe câmp, căci se spune că aduc rozătoarele în casă pe parcursul anului și astfel de lovesc de lipsa de bucate.

Joi, în Săptămâna Luminată, este interzis lucrul. Munca din Joia Rea aduce nenoroc, secetă și dăunători. Credincioșii nu au voie să spele în această zi, dacă ar fi să urmeze datinile strămoșești. După calendarul ortodox, enoriașii au voie să spele joia, marțea și sâmbăta, fiind singurele zile din Săptămâna Luminată în care pot face treburi casnice.