Metoda Pandora, prin care se fură mașinile de lux, poate cuprinde și România. Cum funcționează
Metoda Pandora, prin care se fură mașinile de lux, ar putea cuprinde și România. Cu ajutorul unui dispozitiv, se scanează cheia autoturismului prin ușa locuinței, fără ca proprietarul să știe. Se generează, astfel, o dublură, iar hoțul poate să dispară cu mașina în câteva secunde. Pentru moment, a fost păgubită o bucureșteancă, dar Pandora ar putea ajunge și în celelalte orașe.
Anglia ar fi ţara în care s-au întâlnit cele mai multe cazuri de furturi de mașini prin metoda Pandora. Dispozitivul utilizat se numește Pandora și costă pe piața neagră 10.000 de euro. Pandora poate deschide orice autoturism de lux, nu contează anul de fabricaţie. În doar câteva secunde, este creată o dublură electronică a cheii maşinii și astfel hoții deschid și dispar cu mașina.
Metoda mai este denumită şi “jaf în 30 de secunde”. În România, Pandora ar fi folosită de grupări albanezo-române sau din Republica Moldova, potrivit replicaonline.ro. Hoții își cumpără dispozitivele de pe piața neagră din Albania și Ucraina. Mașinile furate ajunge, de regulă, în Georgia, Belarus, Serbia și Ucraina.
Ce se întâmplă cu mașinile furate prin metoda Pandora
Hoţii care reuşesc să iasă cu mașinile din țară, şterg seriile de saşiu şi rămân cu autoturismele furate. Sau le vând celor care doresc să cumpere o maşină de lux la un preţ mai mic.
Recepționarea semnalului se poate face inclusiv prin ușa casei, iar tehnologia folosită are rază de până la un kilometru. O metodă de protecție ar fi păstrarea cheilor cât mai departe de ușa de la intrare, într-o husă sau o cutie de aluminiu.
La Constanţa, spre exemplu, nu a fost depistat niciun furt prin metoda Pandora. “Nu avem nici un caz semnalat la nivelul judeţului Constanţa privind furtul de automobile prin această metodă”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.