Dintotdeauna, elevii si studentii se folosesc de resursele online pentru realizarea temelor, referatelor si lucrarilor de care au nevoie la cursuri.
Daca la inceput era nevoie de un simplu copy-paste, de pe internet, acum metodele sunt mult mai sofisticate!
In prezent, cele mai multe universitati, chiar si din Romania, folosesc filtre avansate care sa identifice plagiatul de pe internet in lucrarile studentilor. In cautare de continut original, acestia au creat o aplicatie pentru Android care le usureaza munca. Studentul pune intrebarea, un binevoitor o rezolva si primeste in schimb puncte si titluri care il ajuta, mai departe, in „cariera”.
Verificari riguroase antiplagiat
Daca in scolile din Anglia, spre exemplu, o tema se considera plagiata daca peste 40% din continutul ei coincide frazeologic cu materiale existente online, iar alte tari au o marja de toleranta la plagiat si mai mica.
Astfel, au aparut metode noi prin care elevii lenesi cauta sa fraudeze cerintele profesorilor – fara a mai copia texte existente in mediul online. in Romania spre exemplu, a devenit foarte populara printre elevi aplicatia de android cu numele Brainly. Ea functioneaza pe principiul open source. Adica fiecare utilizator se inregistreaza si poate pune intrebari (teme) organizate pe diverse materii (romana, matematica, istorie, fizica, etc.): de la compuneri la analiza de text, sau raspunsuri punctuale la intrebari concrete.
A aparut chiar si influenta…politica!
Cei ce raspund intrebarilor altora castiga puncte de experienta si sunt avansati in sistemul respectiv (incepator, avansat, profesor). In acest mod, elevii se ajuta uni pe altii, producand continut relevant fara a mai apela la plagiat.
Mai mult decat atat, unii utilizatori propun teme politice,intr-un stil agramat: „un discurs despre in fata giurgiuvenilor, pentru a ma alege primar”.
(Gabriel Constantinescu)